Војници уређују спомен-комплекс на Јавору

Драгољуб Гагричић 05. август 2016. године Традиција Коментари

Спомен-комплекс на Јавору Уређење спомен-комплекса у петак, 5. августа (Фото М. Гагричић)

Приводе се крају припреме за обележавање 140-годишњице Јаворског рата.

Припадници Војске Србије су у петак, као и неколико претходних дана, уређивали спомен-комплекс на Јавору – белег мајору Илићу и јунацима из Јаворског рата 1876-1878. године, као и ратничко гробље и оближњи Карађорђев шанац.

После више апела удружења потомака ратника, јавности и медија – Општина Ивањица и предузеће „Рас“ из Ивањице очистили су маховину и лишајеве са белог обелиска - споменика мајору Илића и јунацима, као и неколико мањих ратничких белега.Они су, иначе, годинама били запоштени, а реконструкција постамента и заштита чекаће боље дане, као и договор о сталној бризи о овој амбијентлниој целини и споменичком наслеђу.

На Јавору се уређује сабориште и простор код шумарске куће, некадашње царинарнице, те Василијина чесма, терен око спомен-цркве посвећене српским мученицима, али и коси трава поред деонице пута Ивањица – Нова Варош.

Са овим радовима завршавају се са знатним закашњењем започете припреме за обележавање 140-годишњице Јаворског рата, у недељу, 7. августа. Почаст јунацима, који су у јуну 1876. години пошли у помоћ поробљеној браћи, одаће припадници Војске Србије, на челу са генералом Љубишом Диковићем, начелником Генералштаба, као и грађани Старог Влаха и потомци ратника.

Ибарска војска је у Првом српско-турском рату добила задатак да предузме снажну офанзиву општим правцем Јавор – Сјеница - Бијело Поље и освоји Рашку област, споји се са црногорском војском и тако пресече комуникацију Турске са Босном.

НЕПОТПУНИ ПОДАЦИ 

Код споменика мајору Илићу и на почетку Калипоља из правца Нове Вароши прошле године је Туристичка регија западне Србије поставила табле. На њима су непотпуни подаци (изостављена је цињеница о Карађорђевом шанцу из 1809. године), а има и грешки: написано је да је мајор Илић на Јавору „предводио Моравичане“ ,а погинуо је као командант Друге ужичке бригаде.Очигледно је да текст срочио неко од – понављача историје или „историчара“ и то брзоплето и без рецензије.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

javorska bitka major ilić


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.