Стару песму чувају од извора (фото)

Варошке (Драгољуб Гагричић) 30. јул 2016. године Традиција Златарфест Коментари

Узданица - стасавају чувари песме извика Узданица - стасавају чувари песме извика (фото: Драгољуб Гагричић)

Шести сабор певања извика окупио 25 такмичарских парова. Победници Сабора - певачки пар Миломир Стаматовић и Милутин Гујаничић. Сабор ревитализује изворно певање који изумире, а посебна му је вредност што има средњу и млађу генерацију певача – истакао председник жирија порф. др Димитрије Големовић.

Шести сабор традиционалног певања извика, одржан 29. јула у оквиру „Златарфеста“ у Новој Вароши, окупио је до сада највећи број извођача - 25 такмичарских парова из општине домаћина смотре народног стваралаштва, али и комшилука - Ивањице, Ариља, Чајетине, Прибоје и Бајине Баште.

Аплаузи и награде - најуспешнији такмичари Шестог сабора Аплаузи и награде - најуспешнији такмичари Шестог сабора

Уз покровитељство Министарства културе Србије и Општине Нова Варош, на Сабору је најбројнија била мушка конкуренција – са 13 парова, а победник Сабора је певачки пар Миломир Стаматовић и Милутин Гујаничић, изводећи песму „Лепа Пава под ковиљем спава“.

Победници Сабора - Миломир Стаматовић и Милутин Гујаничић Победници Сабора - Миломир Стаматовић и Милутин Гујаничић

Надметање певача оцењиваo je жири: др Димитрије Големовић, професор етномузикологије на Факултету музичке уметности у Београду, Снежана Томић, етнолог, музејски саветник у Музеју на отвореном "Старо село" у Сирогојну и Миливоје Илић,из Негбине, један од најистакнутијих певача песме извика и члан победничког пара са првог сабора.

Кад запевам ја вако малена, удариће суза из камена Кад запевам ја вако малена, удариће суза из камена

- Битно је да је Сабор уско тематски оријентисан и да се бави обликом певања карактеристичним за овај крај Србије.Сабор ревитализује изворно певање који изумире, а посебна му је вредност што има континуитет - уз стару и средњу и млађу генерацију певача, али и пажљиву публику – нагласио је, поред осталог, председник жирија проф. др Димитрије Големовић.

Благо предака - лепота песме и народне ношње Благо предака - лепота песме и народне ношње

Подсећајући да је Сабор показао сву раскош и лепоту старог народног певања и да треба наставити праксу да се стара песма чува на извору, да се баштини тамо где је и настала, Големовић је рекао да су наступи младих добра пракса да стасају у певаче и заложио се да се посебна пажња посвети учењу подмлатка „по слуху“, тако што ће им умеће и знање преносити старији и искусни певачи.

На крилима песме - Сиђи, Маро, у то поље равно На крилима песме - Сиђи, Маро, у то поље равно

У ревијалном делу програма наступили су Трубачки оркестар Ивана Ђенадића из Акмачића, фрулаш Дарко Прелић и певачка група „Чардак" из Беле Реке (Раде Жунић, Ивица Пауновић, Милутин Жунић и Раденко Виторовић).

Жири Сабора - проф. др Димитрије Големовић, Снежана Томић и Миливоје Илић Жири Сабора - проф. др Димитрије Големовић, Снежана Томић и Миливоје Илић

Награде науспешнијима – похвале, медаље и и делове народне ношње, уручио је др Радојица Перишић, председник Друштва за неговање традиционалног певања извика. Водитељи програма на платоу између Дома културе и зграде „Лимских ХЕ“ били су Немања Бјелић, Александра Тодоровић и Анка Перишић.

Лепо ти је раном зором запевати Златибором Лепо ти је раном зором запевати Златибором

ОДЛУКЕ ЖИРИЈА 

  • МУШКИ ПЕВАЧКИ ПАРОВИ: 1. Миломир Стаматовић и Милутин Гујаничић, 2. Милољуб Шаковић и Гледо Поповић, 3. Рајко Даниловић и Здравко Даниловић и Ацо Петронијевић и Милован Аћимовић.
  • ЖЕНСКИ ПЕВАЧКИ ПАРОВИ: 1. Здравка Савић и Вера Матијевић, 2. Драгица Жунић и Томка Пауновић, 3. Петкана Јовановић и Добрила Ковачевић. 
  • МЕШОВИТИ МУШКО-ЖЕНСКИ ПАРОВИ: 1. Томка Пауновић и Милољуб Шаковић, 2. Милина Станојевић и Славенко Караџић, 3. Драгица Жунић и Милан Милошевић. 
  • ДЕЧЈИ ПЕВАЧКИ ПАРОВИ: 1. Боривоје Илић и Немања Милојевић, 2.Сара Цвијетић и Страхиња Цвијетић, 3. Марко Недић и Милош Недић и Огњен Илић и Павле Илић.

Дарко Прелић - Златна фрула Србије на такмичењу у Прислоници Дарко Прелић - Златна фрула Србије на такмичењу у Прислоници

Певачка група Чардак из Беле Реке Певачка група Чардак из Беле Реке

Весело срце кудељу преде и игра коло Весело срце кудељу преде и игра коло

УДАРИЋЕ СУЗА ИЗ КАМЕНА

Чланови Друштва сакупљају песме које ће се једног дана наћи међу корицама књиге:

Зрела гора, лишће не опада, стара ми се љубав не допада.
Сејо Јело, сазови де прело, не би ли ме оженило село.
Косо брено, не падај на чело, не квари ми моје лице бело.
Кад запева моје грло и у гори плаче дрво...
Ружо рана, бије ли те слана? Да не бије, не бих процветала!
Кад запевам ја 'вако малена, удариће суза из камена.
Ливадица пуна петроваца, дођи драги док сам код оваца.
Откуј косе драгане, за росе, не завијај росе у откосе.
Нико не зна, осим срце моје, како ране од љубави боле!
Благо теби, голубе на грани - стално певаш, нико ти не брани!

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

tradicija zlatarfest pevanje izvika narodna nošnja zlatarfest 2016


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.