Отворен "Златарфест", очекује се 50.000 гостију (видео)

glaszapadnesrbije.rs 29. јул 2016. године Златарфест Коментари

Kiki Lesendrić i Piloti - ZlatarFest 2016 Концерт Кикија Лесендрића и групе Пилоти (фото: Фото Мирко)

Четврти по реду "Златарфест", који из године у годину бележи све већи број посетилаца, свечано је отворен синоћ.

Ове године биће обједињено низ традиционалних мини-манифестација које промовишу привредне и туристичке потенцијале општине Нова Варош.

"Током трајања манифестације, посетиоци ће имати прилику да виде све потенцијале Нове Вароши, када је реч о туризму, пољопривреди, гастрономији и свим другим потенцијалима које Нова Варош има у изобиљу", рекао је председник општине Нова Варош Бранко Бјелић.

Бранко Бјелић, председник општине Нова Варош на отварању Златарфест-а (фото: Фото Мирко) Бранко Бјелић, председник општине Нова Варош на отварању Златарфест-а (фото: Фото Мирко)

Врло тешко је вратити се на туристичку карту Србије, а да не говорим Европе, рекао је Бјелић, додајући да са "Златарфестом", Нова Варош добија свој бренд.

У време манифестације број гостију је далеко већи. Прошле године је манифестацију посетило између 35.000 и 40.000 људи, док се ове године очекује око 50.000.

"Сви привредници и пољопривредници који се баве производњом органске хране, Златарског сира, који има заштићено географско порекло, меда, хељде, бити у прилици да покажу своје производе многобројним туристима са стране и лакше дођу до купаца", рекао је Бјелић.

Директорка Туристичко-спортског центра "Златар" Ивана Новаковић, каже да је "Златарфест" манифестација која је креирала визуелни идентитет општине Нова Варош.

Ивана Новаковић, директор ТСЦ Златар на отварању Златарфест-а (фото: Фото Мирко) Ивана Новаковић, директор ТСЦ Златар на отварању Златарфест-а (фото: Фото Мирко)

"Ефекти ове манифестације су заиста немерљиви, како када је у питању промоција Златара и нововарошког краја, тако и када је у питању афирмација туризма у ширем контексту. Ми смо се потрудили да осмислимо богат културно–уметнички и забавни програм", рекла је Новаковић.

Данас, од 13:00 часова Хотел "Панорама" на Златару биће домаћин научног скупа на тему "Одрживи развој општине Нова Варош".

На истом месту од 15 часова почеће такмичење у припремању Златарске чорбе, Златарског сира и хељдопите. Полуфинални и финални мечеви турнира у малом фудбалу биће одиграни од 16:30 на спорстким теренима на Зебиновцу, а шести сабор у певању извика биће од 17:00 сати на малој бини код Дома културе. Проглашење победника свих такмичења је од 20:00 сати на главној бини, где ће у музичком наставку вечери наступити Жарко Поповић-Жаре, Никола Николић-Џони и Наташа Беквалац.

Сплаварење Златарским језером планирано је за суботу, од 10 часова, а први куп Златара у обарању руке од 17:00 часова на малој бини поред Дома културе. У вечерњем музичком делу програма у суботу ће наступити Етно група Траг, Милош Радовановић и Министарке.

Последњи дан манифстације у недељу, 31. јула почеће турниром у уличном баскету на Градском тргу, а у оквиру Ливада феста у Борју (падине Муртенице) биће одржано такмичење у традиционалном начину кошења планинских ливада, затим у кошењу тримером, ручном тесању трупаца, претрчавању брвом преко језерцета. На истој лоакцији биће одржана и трка планиснких коња и изабрана Мис ливаде.

Смотра фолклора (фото: Фото Мирко) Смотра фолклора (фото: Фото Мирко)

"Златарфест" завршиће се наступом плесних група "Атрактив" и "Ухвати ритам" на малој бини поред Дома културе и звуцима Варошких тамбураша од 21:15 сати. Организатори "Златарфеста" су Туристичко-спортски центар "Златар" и општина Нова Варош. Поред планираних догађаја организатори посетицома препоручују да током "Златарфеста" у времену од 17:00 до 21:00 сат посете и Завичајни музеј у Новој Вароши и галерију "Квадратура круга".

Треба истаћи да Завичајни музеј у Новој Вароши чува Стројимиров печат, Милутинову повељу и друге вредне документе, а комплетна Музејска збирка која има 240 експоната и само три реплике оригинала прати време од неолита до краја Првог светског рата и распоредјена је у четири одељења: археолошко, етнолочко, историјско одељење и одељење историје уметности.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

zlatarfest ivana novaković branko bjelić zlatarfest 2016 kiki lesendrić piloti


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.