Златарска сиријада: Најбољи златарски сир се производи у колиби у Мишевићима

blic.rs (Ž. Dulanović) 09. јул 2016. године Златарфест Коментари

Zlatarinfo logo

У колиби домаћинства Драга Бојовића из Мишевића производи се најбољи пуномасни златарски сир од крављег млека по традиционалној рецептури.

Одлуком жирија јубиларне 20. Златарске сиријаде њему је припала прва награда. Друго место освојио је Боривоје Пауновић из Буковика, а треће Слободан Поповић из Божетића.

Планинкама из домаћистава Драга Бојовића и Боривоја Пауновића ово није прва награда на Златарској сиријади.

Супружници Боривоје и Перка Пауновић имају шест музних крава, а сир производе за познате купце широм Србије.

- Златарски сир се у нашем домаћинству деценијама производи на исти начин и немамо проблема са пласманом - каже њихов син Сретен Пауновић.

Након три године у граду, Златарска сиријада се опет вратила у Божетиће. На такмичарској смотри код школе на Боровитој главици специјалитет са планинских пашњака излагала су 33 произвођача, а стручни жири имао је тежак посао јер су сви сиреви били за медаљу. Награде најбољима биће уручене тек 29.јула на градском тргу у оквиру “Златарфеста”.

- Сви такмичарски сиреви су екстра квалитета, а о победницима су одлучивале нијансе. Златарски сир је јединствен у Србији и има заштићено географско порекло, па би требало више порадити на његовом пласману – каже члан стручног жирија Марија Нешовановић, технолог из Чачка.

Без квалитог сира нема ни укусне хелдопите, која је уз беле кришке један од адута из гастро понуде златарског краја.

На Златарској сиријади одржано је такмичење у припремању и овог специјалитета, а најбољу хелдопиту спремила је Слађана Луковић из Божетића. Друга награда припала је Миленки Ђенадић из Акмачића, док су треће место поделиле Оливера Поповић из Божетића и Миланка Тртовић из Комарана.

- За сваку домаћицу ово је велико произнање. Рецепт за хелдопиту се у нашој породици преноси с колена на колено, па ћу и ја научити своје ћерке да спремају ово традиционално јело - каже Слађана Луковић.

У локалној самоуправи кажу да је Златарска сиријада још једна потврда исправности улагања у развој села и пољопривреде.

Помоћ општине пољопривредницима

- Само на име субвенција за куповину уматичених крава, механизацију и другу опрему пољопривредницима смо поделили седам милиона динара, а идуће ће бити још више јер је интересовање велико. У селима божетићког краја све је више успешних младих пољопривредника који имају по 20 и више крава, па ћемо помоћи и у откупу млека и изради савремене амбалаже за златарски сир, као и да се овде отвори ветеринарска амбуланта. Нећемо запоставити ни друга села - каже Иван Младеновић, председник Привременог органа општине Нова Варош.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

zlatarfest zlatarska sirijada zlatarfest 2016


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.