Штитково: Код угинулих говеда пронађена бактерија

glaszapadnesrbije.rs 19. јул 2016. године Пољопривреда Коментари

Zlatarinfo logo (фото: unsplash.com)

Поводом угинућа неколико говеда у селу Штитково код Нове Вароши, Управа за ветерину Министарство пољопривреде и заштите животне средине, саопштила је да су ветеринарски радници одмах по пријави власника говедa извршили клинички преглед оболелих животиња и започели са терапијом која је симптоматска (антибиотици широког спектра).

После угинућа друге и треће краве извршен је епизоотиолошки увиђај уз присуство надлежног ветеринарског инспектора и извршено је узорковање крви и брисева на предлог присутих ветеринарских радника због сумње на заразну болест "Corya gangrenosa bovis", наводи се у саопштењу достављеном Гласу западне Србије.

Узорци су постали у ВСИ "Краљево" из Краљева. Налаз на ову заразну болест је био негативан.

Извршена је дезинфекција штале у којој су боравиле оболеле животиње, пише у саопштењу.

Код угинућа бика на истом газдинству извршена је обдукција и узорковање органа у присуству ветеринарског инспектора и истог дана узорци су достављени у ВСИ "Краљево".

Налазом ВСИ "Краљево" од 16. јула, достављеним узорцима утврђено је присуство анаероба, односно присуство Clostridium perfrigens (методе анаер.изол.ид.пр 1984).

Ветеринарски инспектор и ветеринарска служба ће у складу са одредбама Закона о ветеринарству и Одлуци о утврђивању Програма мера здравствене заштите животиња за 2016. годину спровести све мере на овом газдинству, као и у селу Штитково.

Лешеви угинулих животиња су уклоњени на нешкодљив начин, наводи се у саопштењу Управа за ветерину Министарство пољопривреде и заштите животне средине.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.