Нушићијада од 26. до 28. августа

glaszapadnesrbije.rs 14. јул 2016. године Култура Традиција Коментари

Zlatarinfo logo

Под слоганом "Премошћавања", фестивал "Нушићијада" биће одржан од 26. до 28. августа у Ивањици, када ће бити обележено и 110 година од изградње једног од варошких симбола - каменог моста на реци Моравици.

Овогодишња "Нушићијада" својим програмским садржајима - позоришним представама, концертима, уличним перформансима, изложбама и едукативним садржајима настоји да креира јединствени спој путева, људи, култура и нација, стоји у најави манифестације.

Од Ивањичана дуго тражени Дарко Рундек са својим "Царго триом", чији последњи албум носи име "Мостови", обележиће овогодишњи музички програм, заједно са "ИУ групом" која слави 45 година постојања и која је током свих година раздрајања остала симбол дуготрајног споја старе Југославије, истичу организатори.

Музику из целог света изводиће новосадски Биг Бенд и Бојана Стаменов, Земунски камерни оркестар, латино бенд "Мамбо Старс" и камерни састав "Интермеззо", а фестивал ће затворити концерт староградске музике.

Позоришна представа "Мајстори, мајстори" Горана Марковића у режији Милана Караџића поново ће довести Позориште "Бошко Буха" на даске ивањичке велике сцене, а комад ће бити изведен у част недавно преминулог Милорада Мандића Манде.

Премијеру на фестивалу имаће представа "Генерална проба Нушића" у режији Миљана Прљете, а на програму ће бити и кабаре "Цимет и ванила", као и "Сумњиво лице" у режији Војкана Арсића и продукцији Центра Е8, Миксер хауса и фестивала "Нушићијада".

За неопходну дозу хумора и сатире побринуће се Зоран Кесић и екипа Њуз.нет, стенд ап комичари Срдјан Динчић и Дарко Митровић и учесници Конкурса за најбољу кратку сатиричну причу.

Биће представљена књига "Ивањичани у слици и причи", као и публикација "Моравичка премошћавања", које ће бити и визуализоване кроз изложбене поставке и оживљене кроз разговоре.

За најмлађе припремљене су представе, интерактивне и едукативне радионице, играрије и анимације.

На улицама ће се одвијати перформанс "Мост погледа", испред сцене "Округло, па на ћоше" плесати варошке игре, на фудбалском стадиону играти шаљива утакмица, а у читавој вароши и кафанама без фајронта живети тродневни фестивалски режим који, након преузимања кључева града, "заводи Бранислав Нушић".

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.