Сакупљање песама - најпречи задатак

zlatarinfo.rs (D. Gagricic) 14. јул 2016. године Традиција Коментари

Певање извика - Петровдан је слава пeвача извика Петровдан је слава пeвача извика (Фото Д. Гагричић)

Израда студије „Традиционалнo певање извика“ уз ангажовање етномузиколога. Шести сабор – у петак, 29. јула 2016. године.

Пета скупштина Друштва за неговање традиционалног певања извика одржана је на Петровдан у Дому културе.Уз учешће 50 чланова, анализиран је рад удружења у прошлој години, у првом реду наступи и успеси певачких дуета на низу манифестација, истраживачке активности, учешће на конкурсима и финансијски резултати, а утврђени су и наредни задаци.

Пета Скупштина уз учешће 50 настављaча народне традиције Пета Скупштина уз учешће 50 настављaча народне традиције

- Израда студије „Традиционалнo певање извика“, свакако уз ангажовање етномузиколога – најпречи је задатак, уз настављање одавно започете акције сакупљања стихова песама, шшто је обавеза сваког члана Друштва – истако је др Радојица Перишић, предсeдник Друштва. - И даље су међу проритетним задацима обучавање што већег броја младих људи у певању извика и редовно окупљање чланова Друштва у Дому културе и по селима наше општине ради увежбавања певања, размене искуства и анимирања нових чланова.

Отрзање од заворава – свако је у обавези да записује старе песме Отрзање од заворава – свако је у обавези да записује старе песме

Шести велики сабор традиционалног певања извика одржаће се у петак, 29. јула 2016. године, од 17 сати на малој бини између Дома културе и зграде Лимских ХЕ или у Дому културе, зависно од временских прилика.Певачи ће се такмичити у четири конкуренције: мушких, женских, мешовитих и дечјих парова, а за најуспешније обебеђене су награде.

Председништво Скупштине – Радојица Перишић, Леко Колашинац и Боса Росић Председништво Скупштине – Радојица Перишић, Леко Колашинац и Боса Росић

Свечано је обележена слава Друштва - Петровдан.Домаћини славе били су син и отац, Душан и Боривоје Илић из Негбине, док ће наредног лета бити Раденко Гордић из Рутоша.По устаљеној пракси, чланови Друштва солидарно деле трошкове славе.

Брига о подмлатку Друштва – млади из засеока Муртенице Брига о подмлатку Друштва – млади из засеока Муртенице

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.