Роде слећу у Калипоље (фото)

zlatarinfo.rs (D. Gagricic) 11. јун 2016. године Природа Коментари

Гнездо на крову гараже Иванковића Гнездо на крову гараже Иванковића(фото: Д. Гагричић)

Једино гнездо птица селица у Љепојевићима, на висини од 1.240 метара.

Када изјутра устану, укућани Милете Иванковића, из Љепојевића, први поглед баце на гнездо две роде у дворишту, а малишани броје да ли је тамо свих пет птића.

Пет птица чека храну са њива и реке Пет птица чека храну са њива и реке

Гнездо селица на надморској висини од 1.240 метара, једино је у читавом крају, па су роде миљенице и заштитни знак села сточара и ратара. Брежуљак изнад куће на ободу Калипоља идеалан је видиковац за радозналце, а и за 11 ђака и три предшколца сеоске школе, са кога посматарају храњење птића и како им се родитељи смењују у гнезду, правећи круг и тражећи храну по браздама орача или у врбацима и на обалама реке што кривуда низ поље.

Лет изнад Јанкова врха и Чука Лет изнад Јанкова врха и Чука

Једно гнездо у читавом крају - у дворишту Иванковића Једно гнездо у читавом крају - у дворишту Иванковића

- Слетеле су пре 23 године на кров амбара под сламом и више нас не заборављају.Када смо прекривали амбар поставили смо дрвену палету на гаражи и тамо су за дан-два свиле гнездо.Пре неку годину угинула је једна птица, али их је у пролеће долетео пар – казује Милета Иванковић, домаћин куће са седморо чељади.

Родитељи се смењују у гнезду и у потрази за храном Родитељи се смењују у гнезду и у потрази за храном

Асфалтни пут кроз Љепојевиће, према Јавору Асфалтни пут кроз Љепојевиће, према Јавору

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

kalipolje rode ivankovići


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.