FEŠTA NA VELIKOM BRDU Jugonostalgičari i po kiši slavili Dan mladosti (video)

blic.rs (Ž. Dulanović) 27. мај 2016. године Варошани Коментари

Zlatarinfo logo

Na Velikom Brdu iznad Nove Varoši jugonostalgičari su proslavili Dan mladosti uprkos kiši koja je od rane zore rovarila poput „pete kolone“.

I ovog 25. maja igralo se i pevalo baš kao u vreme kada je rođendan maršala Tita bio najradosniji dan u bivšoj Jugoslaviji, a vozila se i „džipijada“ po šumama i gorama Tikve, Kamenice i Vučije. Druženje, jedino ovog tipa u zapadnoj Srbiji, organizovali su ljubitelji vojnih vozila iz Drugog svetskog rata i vozila korišćnih u jedinicimama bivše JNA, a domaćin smotre bio je autoprevoznik Dževad Džanović (55).

- Imali smo državu najbolju na svetu, u kojoj su fabrike radile, a plate bile redovne. Radnici su danas obespravljeni i bez posla, a u bivšoj Jugi su bili gospoda i sa svojom platom su mogli i da zimuju i da letuju. Ova proslava je na izvestan način podsećanje na tu zemlju blagostanja i na njenu armiju koja je ako ništa drugo imala veliku zaslugu u formiranju ličnosti kod onih koji su služili vojni rok - kaže Džanović.

On je i osnivač Old-tajmer kluba istorijskih vozila i stvari i nostalgičara bivše SFRJ i JNA.

Veliko brdo podseća na partizanski logor u predahu između dve borbe. Na sredini šatorskog naselja jarbol sa trobojkom, ognjište, grb bivše države sa šest buktinja, bista maršala i doživotnog predsednika Josipa Broza Tita i znamenja AVNOJ-a. Logorom defiluju „titovke“ sa petokrakom, vojničke uniforme, šlemovi i cokule, a planinsku maglu „razbijaju“ zvuci korčnica i prigodnih pesama. „Po šumama i gorama“, „Drugarice posadimo cveće“, „Druže Tito mi ti se kunemo“...

Kiša, vetar i hladnoća nisu međutim bila velika prepreka za jugonostalgičare. Peške i terenskim vozilima Veliko Brdo su stigli iz Priboja, Prijepolja,Ivanjice, Požege...

Zoran Đenić je došao iz Užica sa porodicom.

- Zaradio sam penziju radeći kao policajac u vreme Titove Jigoslavije. Tada si smeo da bez straha noćiš u parku, a danas nisu siguran ni u rođenoj kući iza blindiranih vrata. Rado se sećam tih dana i s prjateljima često evociram uspomene. Bio bi presrećan da nam je danas bar upola dobro kao tada – kaže Đenić. Ž. Dulanović

Izložba starih vozila

Uzdahe posetilaca mamilo je i nekoliko „vilusa“, „dajčeva“ i „džemsova“, vojnih vozila američke proizvodnje u vlasništvu Dževada Džanovića, koji su i posle 70 godina „kao novi“ i u voznom stanju.

- Mesecima je trajao remont pojedinih vozila, koja su posle otpisa u JNA korišćena u poljoprivrednim radovima i nizu seoskih poslova. Bila su u lošem stanju pa sam danima obilazio otpade i krstario okolnim selima tražeći delove - priča Džanović.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

dan mladosti sfrj jna tito


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.