Чувају огњиште Рашковића

novosti.rs (D. Gagričić) 25. април 2016. године Традиција Коментари

Zlatarinfo logo

Цркви Благовештења у Штиткову, под Чемерницом, стару век и по, биће ускоро враћен стари сјај. Задужбину спалили Турци, а кнез Михаило 1876. помогао у зидању.

ЦРКВИ Благовештења у Штиткову, под Чемерницом, у некадашњем седишту кнезова лозе Рашковића, биће ускоро враћен стари сјај. Одбор за обнову започео је припремне радове на уклањању трагова зуба времена и немара.

- Последњи је час за спасавање храма чије темеље и зидове једе влага која се појавила откако је 1963. године изграђена брана на извору Врело за мини-централу - истиче Војин Вучићевић, извршни директор Хуманитарне организације "Стара Рашка", на чију иницијативу је с Милешевском епархијом и овдашњим удружењем "Кнезови Рашковићи" започело прикупљање средстава за дуго очекиване радове. - До сада је највећи дародавац, са сумом од 800.000 динара, републичка Управа за сарадњу с црквама и верским заједницама.

КУЋЕ Вредни споменици народног градитељства КУЋЕ Вредни споменици народног градитељства

Пошто су киловати из МХЕ кратко "текли", мештани су својевремено минирали део бране између цркве и старе школске зграде. Неки од стручњака тврде да је за метар-два неопходно спустити ниво тока речице, а за отклањање узрока влаге помиње се и заштита од подземних вода. На цркви је планирана замена кровне конструкције и столарије, као и подизање звоника.

Рестаураторе чека и посао на заштити необичног споменика ратницима 1912-1918. године из пет села. У фреско-техници, у малтеру на зиду испред олтара, исписана су имена 107 ратника,а плоча је освећена на Видовдан 1927. године. Због влаге, малтер и текст су на дну записа тешко оштећени.

Црква у Штиткову подигнута је на месту некадашњег манастира саграђеног средином 17. века, у време када је на трону рашког митополита и пећког патријарха био Гаврило Рашковић. Турци су из освете спалили манастир 1815. године, а народ је, иако под влашћу туђина, 1863. почео да зида цркву од сиге и камена.

- Кнез Михаило је указом 1876. године одредио да се изда "60 дуката ћесарских обштини села Штитково у кадилуку нововарошком, на довршење започете цркве" - сведочи Вукоман Шалипуровић у књизи "Прилози за историју грађевинарства у средњем Полимљу у 19. веку".

Позивајући мештане и добротворе да се од пропадања заштити стара црква, у Одбору указују на то да се тако чува огњиште Рашковића, лозе која је одиграла значајну улогу у опстанку народа у Старом Влаху и његовој борби за слободу. 

ЧЕКАЈУ ПУТ И АРХЕОЛОГЕ

ДО Штиткова води асфалтни пут од Нове Вароши, дуг 25 километара, али мештани одавно чекају радове на девет километара макадамског пута преко Кадијаче и везу са ивањичким сеоским центрима Катићи и Кушићи. Радови преко Зечког Поља су напрасно прекинути средином шездесетих година прошлог века.

У Штиткову се није трагало за дворовима Рашковића, а иако је било више покушаја, још нема заштите јединствене етно-оазе Врело и кућа од дрвета и камена старих по 130 година, својеврсних споменика народног градитељства.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.