Премијера документарног филма о проти Милану Смиљанићу

cajetina.org.rs 21. април 2016. године Култура Коментари

Zlatarinfo logo Прота Милан Смиљанић (фото: audioifotoarhiv.com)

Премијера документарног филма о проти Милану Смиљанићу (1891-1979) из Сирогојна биће одржана у петак 22. априла 2016. године са почетком у 18:30 часова у просторијама “Sirogojno - Company” у  Сирогојну.

Филм је настао под покровитељством општине Чајетина, а аутор је истакнути новинар и књижевник Миломир Марић.

Прота Милан Смиљанић потиче из познате златиборске породице. Рођен је и живео у Сирогојну у породици која је изнедрила много школованих људи, а најпознатија је по томе што је дала укупно 14 свештеника од којих 8 директно са колена на колено.

И данас постоји свештеник из те породице, Михаило, праунук проте Милана Смиљанића, који службује у Бечу. Из протине породице потиче и чувени армијски генерал, бан Зетске бановине Крста Смиљанић.  

Филм о проти Милану Смиљанићу, настао је на основу историјских чињеница, записа који постоје о његовом животу и раду, као и сећања протиних савременика.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.