Затурили немањићке трагове и носиоце Карађорђеве звезде

novosti.rs (D. Gagričić) 18. март 2016. године Традиција Коментари

Zlatarinfo logo

У граду под Златаром надлежни пали на испиту из завичајне историје.

ИАКО је у недавно штампаној књизи под насловом "Јунаци Карађорђеве звезде ужичког краја" њен аутор др Раде В. Познановић објавио биографије 16 Нововарошана чије је груди красило највеће ратничко одличје, додељивано за подвиге и јунаштво у ратовима од 1912. до 1918, у одељењу ужичког музеја у граду под Златаром се наводе имена само четворице!

Нажалост, ово није једино што збуњује посетиоце који се, пре свега, чуде оскудном делу поставке посвећене Великом рату. Јер, на само једном паноу исписан је краћи текст, са седам фотографија на којима је тек један од тројице носилаца Карађорђеве звезде - из Чајетине?!

- Мада је нововарошки крај имао 2.000 ратника, на пољу сакупљања историјске грађе и у издавачкој делатности увелико заостаје за окружењем. Годинама се ништа не ради, а нетрагом нестају документа, личне ствари јунака, признања и одликовања, фотографије, записи... - упозорава професор историје Радиша Филиповић, потпредседник Удружења потомака ратника 1912-1918, док је Никола Гојгић, директор Музеја, на критике одговорио тврдњом да је поставка о Великом рату комплетна!

Не зна се, међутим, да ли су неспоразуми са општином око финансија и обезбеђивања простора за шире представљање прошлости нововарошког краја - на које Гојгић скреће пажњу - условили и мањкавости у брошури под називом "Златар - 285 златних дана", која доноси занимљивости о овој планини, те податке о понуди и смештају.

У делу публикације која је светло дана угледала без рецензије, погрешно су презентоване историјске чињенице о културно-историјском наслеђу...

- Науштрб приче о вековном присуству Отоманске империје, у други план се ставља важан део историје и прескачу читави векови, па произилази да је Стари Влах, до доласка Османлија, био пуста утрина. А на овим просторима су видљиви трагови више цивилизација: испод Златара су се укрштала два римска пута, касније је нововарошки крај био у средишту Старе Рашке, државе Немањића. У међуречју Увца и Лима налазе се и многобројне тврђаве, у Рутошима је столовала лоза Војиновића, а у Штиткову кнезови Рашковићи... - објашњава Радивоје Бујишић, одборник доскорашњег сазива СО и поштовалац завичајне историје.

АПСУРД

УЖИЧКО одељење Музеја у Новој Вароши, у завичају војводе Петра Бојовића има само једну слику славног земљака и ниједан експонат, копију, реплику...

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

vojvoda petar bojović zavičajni muzej


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.