Hoće li užička deponija primiti prijepoljsko smeće

danas.rs (I.H-D) 27. фебруар 2016. године Екологија Коментари

Zlatarinfo logo Ilustracija

Uprkos sastancima koje su u nekoliko navrata prošle godine održali predstavnici nadležnog ministarstva sa rukovodstvima opština Prijepolje, Priboj, Nova Varoš i Sjenica, koje su pre više od jedne decenije pokrenule izgradnju zajedničke Regionalne deponije, a većsedam godina radovi nisu nastavljeni, nije došlo ni do kakvog pomaka u rešavanju najurgentnijeg problema-nedostatka lokacije za prijepoljsko smeće.

Iako su stručnjaci iz Ministarstva za poljoprivredu i zaštitu životne sredine insistirali da je najprihvatljivije rešenje da se privremeno smeće iz Prijepolja deponuje na pribojsku, takođe, nesanitarnu deponiju, predstavnici Priboja su odlučno iskazali svoje neslaganje. U međuvremenu, na smetlištu Stanjevine, na samom ulasku u Prijepolje, koje je privremena deponija godinama, preostalo je još malo prostora da se lageruje otpad.

U utorak je u Prijepolju održan još jedan sastanak sa predstavnicima nadležnog ministarstva na kome je zaključeno da u narednom periodu ministarstvo svojim posredovanjem omogući da prijepoljska opština postigne dogovor da smeće deponuje u Užice, na sanitarnu deponiju "Duboko". Iako su predstavnici vlasti u Prijepolju većnekoliko meseci pregovarali sa predstavnicima užičke deponije o privremenom odlaganju otpada iz Prijepolja, dogovor nije postignut, pa je još jednom zatražena pomoćVlade Republike Srbije i resornog ministarstva.

- Na nesanitarnoj deponiji Stanjevine, gde trenutno odlažemo otpad, ostalo je još veoma malo prostora, svega 1000 tona, kazao je predsednik opštine Prijepolje Emir Hašimbegović. Jedan od zaključaka sastanka je i da nadležno ministarstvo podrži izradu projektne dokumentacije za izgradnju transfer stanice u Novoj Varoši, na kojoj bi odlagale otpad opštine Prijepolje, Priboj, Nova Varoš i Sjenica, za čiju je izgradnju opština Prijepolje ponudila finansijsko učešće u iznosu većem od 50 odsto.

Kapacitet transfer stanice u Novoj Varoši iznosio bi 60 tona dnevno i tu bi počela priča o reciklažnom centru, što bi donosilo i značajne prihode, kako je istakao Milan Stevanović, savetnik državnog sekretara Ministarstva za zaštitu životne sredine Stane Božović.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

deponija smece


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.