Живот Светог Саве - завет и источник (фото)

zlatarinfo.rs (D. Gagričić) 27. јануар 2016. године Култура Традиција Коментари

Svetom Savi u slavu i cast - ОШ Живко Љујић Светом Сави у славу и част (фото: Д. Гагричић)

Са две приредбе, ломљењем славског колача и уручењем признања у ОШ „Живко Љујић“ обележен Савиндан.

Речи Матије Бећковића: „Свети Сава је издао прву личну карту српског народа – и од њега знамо ко смо, како се зовемо и коме припадамо“ - биле су мото и окосница програма којим је Савиндан обележен у Основној школи „Живко Љујић“ у Новој Вароши.

Подсећајући на речи монаха хиландарског Теодсија Светогорца, који је о Светом Сави сведочио да је светитељ и пастир, темељ вере и бедем цркве неразрушиви, те чудесни источник, директор школе Ристо Поповић је истакао:

- Још као младић, најмлађи син великог жупана Стефана Немање, Растко, одричући се власти над Захумљем, определио се за монашки живот.Уствари, изабрао је вечност, јер је својом мудрошћу и самопрегором нама на земљи поставио чврсте темеље свог тројства: државе, цркве и школе. Омогућио нам је да на сопственом тлу останемо и да ту опстанемо.Идентитет ретко ког народа је тако присно везан за једну личност, као идентитет српског народа за Светог Саву. Али, светосавске вредности нису само српске.Оне су људске, универзалне. 

- Свети Сава се није залагао за међе, него за духовне видике и отворене границе ума. Учио нас је да треба радити, помагати, поштовати, мерити, бити поштен.Његов живот је његов завет, упућен нама, да га преносимо нашој деци.А ми настојимо да тај завет остваримо. На то нас подсећа и свако школско звоно и свако дечје лице.Кроз векове: прошле, садашњи, будуће, живот и мошти Светог Саве су неисцрпан источник нашег бивствовања и нашег умствовања - нагласио је Поповић у краћој беседи ђацима, просветарима и гостима прославе.

Чланови хора, рецитаторске и драмске секције извели су културно-уметничким програм, а на школској слави по традицији су уручене награде ученицима и просветним радницима, као и признања пензионисаним радницима и ломљен је славски колач.

НАГРАДЕ ЂАЦИМА И ПРОСВЕТАРИМА

На конкурсу за литерарне радове награђени су: Исидора Млађеновић, Вељко Чкоњевић, Иван Милановић и Лазар Топаловић.

Награде за ликовне радове добили су Далибор Нешовић, Тијана Јелић (освојила и награду Милешевске епархије) и Ана Опанчина.

На републичком ликовном конкурсу награђене су Марта Мијушковић и Соња Томашевић.

Признања су уручена и просветним радницима – Сузани Mатић и Милки Лојаничић.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

sveti sava oš živko ljujić savindan djaci skolska slava


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.