OPSTANAK Beloglavi sup nije izumro jer smo ga dobro hranili

blic.rs (Ž. Dulanović) 16. јануар 2016. године Екологија Природа Коментари

Beloglavi sup (Gips fulvus) Beloglavi sup (Gips fulvus) (foto: Wikimedia)

Beloglavi supovi u Srbiji uspeli su da prežive opasnost od izumiranja i ima ih sve više.

Populacija beloglavog supa u Srbiji u stalnom je porastu, a ornitolozi su nedavno u tri staništa prebrojali 265 jedinki ove vrste orla lešinara koji je pre samo nekoliko decenija bio pred izumiranjem.

 

Međutim, procena je ornitologa da u kanjonu Uvca, Mileševke i Trešnjice danas obitava znatno više beloglavih supova nego što ih je prebrojano, odnosno ukupno oko 320 ptica, što je gotovo polovina ukupnog broja supova u regionu.

Najbrojnija kolonija beloglavog supa je i dalje u Specijalnom rezervatu „Uvac“ kod Nove Varoši gde je izbrojano 186 jedinki. U kanjonu Mileševke kod Prijepolja ornitolozi su izbrojali 32, a u klisuri Trešnjice kod Ljubovije 47 beloglavih supova.

Godišnje brojanje beloglavih supova je akcija koja se na Balkanu sprovodi poslednjih 11 godina, a u Srbiji su je izveli ornitolozi Republičkog zavoda za zaštitu prirode u saradnji sa upravljačima zaštićenih prirodnih dobara.

- Na hranilištu na Rastokama, iznad brane na Uvačkom jezeru, lane smo orlovima servirali oko 260 tona klaničnog otpada i lešina uginulih životinja, a kod nas na ručak dolaze i beloglavi supovi iz kanjona Mileševke. Redovan obrok je bio i presudan za opstanak orlova lešinara u kanjonu Uvca u čijim liticama se početkom devedesetih gnezdilo svega sedam ptica - kaže direktor rezervata „Uvac“ Branko Bjelić.

Brojnost populacije beloglavog supa u porastu je na celom Balkanu gde je (bez Krita i Kvarnerskih ostrva) u decembru izbrojano ukupno 678 beloglavih supova. Godinu pre bilo je 629 ptica.

- U Bugarskoj je ukupno izbrojano 286, u kontinentalnoj Grčkoj 79 i u Makedoniji 48 jedinki. Generalno, trend ove vrste je u stalnom blagom povećanju tokom poslednjih godina, mada postoji povremeni pad i fluktuacija brojnosti ptica u nekim kolonijama usled povremenih trovanja, ubijanja i drugih ugrožavajućih faktora – kažu u Zavodu za zaštitu prirode Srbije.

Odgajili 100 mladunaca

Prema tvrdnjama ornitologa, lane je u Srbiji 130 do 133 para beloglavih supova započelo gnežđenje. U isto vreme uspešno je podignuto oko 100 mladunaca, od čega oko 70 u kanjonu Uvca.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

beloglavi sup


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.