Pikaso među Erama

Slobodnaevropa.org (Novka Ilić) 16. децембар 2015. године Култура Коментари

Zlatarinfo logo Posetioci izložbe Pikasovih radova u užičkom muzeju ( Foto: Novosti- D. Karadarević)

Pikaso među Erama, jedinstvena kolekcija grafičkih radova slavnog španskog slikara, stigla je u Užice i prvi put u Srbiji ovoliki broj njegovih radova na jednom je mestu. Vlasništvo su bračnog para Žive Škodlar i Lazara Vujića iz Ljubljane. Izložba je otvorena u Narodnom muzeju, autor je akademski slikar Aleksandar Dimitrijević:

Ovde u Užicu je 46 grafičkih radova nastalih između 1932.i 1969.godine, u tri nezavisna ciklusa ili bloka: 'Dupla flauta', 'Flora i fauna sa Antiba' i 'Grafički radovi nastali iz crteža za Pola Elijara'", navodi Dimitrijević.

Umetnička dela vrede onoliko koliko ih očiju vidi, kaže kolekcionar Lazar Vujić, izuzetan poznavalac života i dela Pikasa:

“Kolekcija treba da se oplemeni, svaka slika treba da bude oplemenjena, čim više naroda vidi, čim ih više očiju vidi, dobijaju na vrednosti, one tako idu po celom svijetu, kruže i postaju sve vrednije. Najljšepše kod Pikasa je bilo što je uvijek bio levičar. On je iz Španije pobjegao u Francusku zbog fašizma, a tokom rata je ostao u Parizu, jer toliko je bio popularan da se ni Nemci nisu usudili dirati ga", kaže Vujić.

Dolazak ovolikog broja Pikasovih dela u Užice je kulturni iskorak, izlazak iz tunela mraka, rekao je organizator i producent izložbe Mihailo Nestorović:

“Grad Užice je prepoznao umetnost, ljudi će prepoznati vrednost i nekako ćemo pobediti tu inflaciju kulture, i svaki grad trebalo bi makar malo da oplemeni svoje zidove, svoje galerije, instutucije i mi smo onda na putu da izađemo iz tog tunela i mraka koji nas obavijaju dugi niz godina”, konstatuje Nestorović.

Vlasnika brojnih Pikasovih grafika Lazara Vujića pitamo zašto je baš došao u Užice i kako komentariše veliko interesovanje Užičana za izložbu?

“Ovo je nevjerovatno kakva je posjeta, ni u Ljubljani nije bila ovakva posjeta. Sve je ovde odlično organizovano, a ja sam došao ovdje jer obožavam Užice, Titovo Užice. Bio sam kao dečko ovdje na ekskurziji i ostalo mi u velikom sjećanju. Možda preko neke lijepe Užičanke. Kada sam prošle sedmice bio na aukcijama u Švici, svima sam govorio - radujem se, idem u Titovo Užice”, rekao nam je Vujić.

Izložba u Užicu će biti otvorena do 25.januara.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

užice pikaso izložba


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.