Интервју са председником општине Нова Варош Димитријем Пауновићем

glaszapadnesrbije.rs 31. октобар 2015. године Политика Коментари

Dimitrije Paunović Димитрије Пауновић (фото: Раде Прелић)

Општина Нова Варош 1. новембра обележава свој дан, као сећање на датум када је 1912. године ослобођена од турске власти. Тим поводом Глас западне Србије је обавио интервју са председником ове општине, Димитријем Пауновићем осврћући се на резултате који су постигнути у многим областима.

И ове године, као и претходних, у нововарошкој општини се радило на инфраструктурним пројектима и побољшању туристичке понуде, шта се конкретно урадило на тим пољима?

Димитрије Пауновић: Током године радили смо у многим областима и задовољним смо резултатима које смо постигли у многим сегментима првенствено инфраструктуре. Изградили смо путне правце, водоводне и канализационе мрежу и све оно што је неопходно за живот грађана. Што се тиче туризма, наша планинска лепотица Златар је постала дестинација коју је посетио велик број туриста, а резерват природе Увац са познатим меандрима, белоглавим супом је забележио рекордне посете. Имамо много разлога да будемо поносни за Дан општине.

Докле се стигло са приватизацијом фабрика са подручја општине Бајина Башта?

Димитрије Пауновић: Иако су сви сумњали када смо купили фабрику на Кокином броду и када је она стављена у јавну својину општине, показало се да је то била добра одлука. Данас имамо десетине посета инвеститора који желе у њу да уложе. Наш циљ је да запослимо грађане, а улагачи ће морати да запосленима редовно исплаћују плате, порезе и доприносе.

Такође, пре пар година смо довели инвеститора за производњу пелета, када је уложено око1,5 милиона евра и запослено 35 радника. Приоритет ће нам бити довођење улагача како у привреди, тако и у туризму пошто смо почели са проширивањем постојећих капацитета као и изградњом нових на Златару. Наш циљ је запошљавање житеља, јер је управо незапосленост довела да од 2002. до 2012. број становника Нове Вароше опадне се 22.000 на 16.700. Општина је у претходне три године спроводила локални Акциони план запошљавања, а надамо се да ћемо следеће године бити у могућности да дајемо од 250 до 300 хиљада динара за свако отворено радно место уколико то закон буде дозвољавао. То је још један вид подстицаја за инвеститоре и решавање проблема незапослености.

Колико издвајата из буџета општине за запошљавање, а колико за субвенције у пољопривреди?

Димитрије Пауновић: У протекле две године за нова запошљавања издвојили смо око 90 милиона. Што се тиче пољопривреде, стратегија државе је да се субвенције на нивоу локалне самоуправе смањују, међутим ми смо кроз подршку пројектима невладиног сектора успели да издвојимо око 14 милиона за разне видове подршке пољопривредницима. Посебно смо поносни на формирање нову земљорадничку задругу „Боровита главица“ у Божетићима, коју су уз помоћ општине основали пољопривредни произвођачи из те Месне заједнице, као и на нови нови откупни центар млека са пастеризацијом.

Доста се причало о зарадама одборника и већника, колико су им плате у Новој Вароши?

Димитрије Пауновић: Већници и одборници у нашој општини не примају никакву накнаду за свој рад, одрекли су се дневница. Општина Нова Варош је сигурно општина која најмање кошта грађане од 2012. до данас. Само они који су у сталном радном односу су плаћени, односно директори предузећа, председник и заменик председника Општине, као и председник и заменик председника Скупштине и то у износу од 25.000 и 30.000 динара. У односу на друге општине и градове, где одборници и већници примају стотине хиљада, ми смо се водили максимом да је нововарошкој општини потребан сваки динар, тако да смо средства за накнаде преусмерили на програме везане за породицу. Имамо пројекат према коме за прворођеном детету даје накнада од 100.000 динара, другорођеном 200.000, па 300.000, 400.000 и све до петорођеном за које се добија 500.000, а све то у циљу повећања наталитета.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

dimitrije paunović intervju


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.