Nova Varoš: Grejanje po starim cenama

danas.rs (R. Popović) 15. октобар 2015. године Економија Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Ilustracija

Grejanje oko 720 stanova i pedesetak poslovnih objekata u Novoj Varoši počelo je juče, a u opštinskom preduzeću „Energija Zlatar“ očekuju redovnu isporuku toplotne energije tokom čitave grejne sezone. Građani će grejanje plaćati po cenama od prošle godine (96,8 dinara po kvadratu bez PDV), dok će tarifa usluge zagrevanja poslovnog prostora biti niža za više od 20 odsto i iznosiće 121 dinar.

U četiri gradske kotlarnice, kojima od prošle godine gazduje „Energija“, nedavno su dopremljene prve količine od oko 200 tona mazuta, od ukupno 930 tona koliko je potrebno za grejanje pedesetak hiljada stambenih i poslovnih kvadrata. Ova količina trebalo bi da bude dovoljna za tople radijatore do Nove godine.

U ovom opštinskom preduzeću spremno dočekuju grejnu sezonu i u pogledu remonta kotlarnica, u kojima su proteklih meseci rekonstruisani kotlovi, gorionici, pumpe, cevi i drugi prateći delovi instalacija i opreme. Radovi su vredni skoro 2.000.000 dinara. Značajnija investicija uoči ovogodišnje grejne sezone bila je i zamena kotlova na biomasu u internoj kotlarnici u Domu zdravlja, dok će se se obrazovne ustanove, zgrada opštinske uprave i republičkih organa, kao i sportska dvorana i ove zime grejati na mazut.

U „Energiji“ kažu i da su građanima nakon rekonstrukcije toplovodnog sistema ukazali na mogućnost da isporuku toplotne energije obezbede posredstvom nezavisnih priključaka, ali su se oni, preko predsednika Skupštine stanara, uglavnom izjašnjavali da nemaju finansijskih sredstava za takve investicione poduhvate, iako su svesni da bi time kontrolisali potrošnju i uticali na umanjenje iznosa na računima. Nadležni u ovom preduzeću napominju da trenutno nisu u situaciji da za ovaj posao građanima obezbede sredstva putem povoljne kreditne linije i time im omoguće otplatu na rate, ali se očekuju da ćemo to uraditi u narednom periodu.

Tokom prošle grejne sezone, inače, prema tvrdnjama nadležnih u „Energiji“, potrošači nisu imali značajnije primedbe na kvalitet isporuke toplotne energije, a spekulacije da se veliki broj korisnika isključio sa mreže, nisu tačne. Bilo je svega desetak takvih zahteva, kažu u ovom preduzeću.

Poslovanje „Energije“ je, ipak, bremenito problemima zbog trenutnog relativnog niskog procenta naplate usluge isporuke toplotne energije, koja je manja od 30 odsto. Zato i nema dovoljno sredstava za investicije već je gotovo sva dobit usmerena na nabavku energenata i izmirivanje pratećih troškova. U ovom preduzeću kažu da će biti prinuđeni da mreže isključe potrošače koja su već utužena zbog ogromnih dugovanja. U kategoriji najrevnosnijih platiša i dalje su penzioneri.

- Pored problema sa naplatom dugovanja, zahvaljujući ogromnom angažovanju čitavog kolektiva, uspeli smo da, prvi put nakon više decenija, na vreme obavimo sve potrebne remonte i blagovremeno obezbedimo energente za prva tri meseca grejne sezone i to bez dinara dotacije iz opštinskog budžeta. „Energija“ nema dugovanja za mazut, kao ni za struju, komunalne usluge i slično. To je najbolja potvrda domaćinskog odnosa prema radu, kaže v. d. direktora preduzeća Strahinja Purić i napominje da je ovo preduzeće od svog osnivanja pre godinu i po dana ostvarilo odličnu saradnju sa lokalnom samoupravom, a naročito im je bila važna podrška predsednika opštine.

Dugovanja

U preduzeću „Energija Zlatar NV“ apeluju na potrošače da redovno izmiruju svoje obaveze jer je svaki priliv novca najbolja garancija za tople radijatore. „Energenti se i ove godine plaćaju avansno, a od revnosti naših korisnika u plaćanju računa, umnogome zavisi i dinamika njihove nabavke“, ističe v. d. direktora preduzeća Strahinja Purić. Korisnici centralnog grejanja u Novoj Varoši trenutno duguju skoro 11 miliona dinara, od čega je dug građana oko sedam, a privrede skoro četiri miliona dinara.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

energiju zlatar nv grejanje


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.