Seljaci polako odustaju od pijace - prodaju sir na internetu

alo.rs (Ž. Dulanović) 11. октобар 2015. године Економија Пољопривреда Коментари

Milanko Trtović i krave Gaje desetak krava: Milanko Trtović (foto: Željko Dulanović)

Umesto na pijačnoj tezgi, zlatarski sir koji proizvede u Komaranima, kod Nove Varoši, planinka Milanka Trtović izlaže na internetu i prodaja joj odlično ide.

Njeno poljoprivredno gazdinstvo jedino je u ovom delu Srbije koje ima internet sajt, pa se za uslove kupovine raspituju sa svih kontinenata.

Do pre nekoliko godina, Milanka Trtović (52) nije se, međutim, mnogo razlikovala od drugih proizvođača belog mrsa s planinskih pašnjaka novovaroškog kraja. Uz pijačnu tezgu dreždala je na snegu, kiši i žegi, a onda je rešila da okrene list.

- Izlažući zlatarski sir na brojnim sajmovima zdrave i etno hrane u Srbiji i regionu, videla sam da su posetioci očarani njegovim ukusom, pa sam rešila da ga ponudim i onima koji nemaju priliku da ga kupe na drugi način. Internet sajt koji mi je izradila ćerka veoma brzo je povećao prodaju. Ove godine, kupcima ćemo isporučiti vagon zlatarskog sira, a kakvo je interesovanje, mogli bismo i više samo da imamo uslova za veću proizvodnju - priča Milanka.

Transport zlatarskog sira iz Komarana do sladokusaca širom sveta veliki je problem, pa se i Trtovići i kupci dovijaju na razne načine. A da im se pošalje sir, traže i ne pitaju za cenu čak i iz Rusije i Australije.

Tradicionalna receptura, moderna prodaja: Milanka Trtović (foto: Željko Dulanović) Tradicionalna receptura, moderna prodaja: Milanka Trtović (foto: Željko Dulanović)

- Imali smo u Komaranima i goste iz Amerike, koji su tražili da ih naučimo da muzu krave i prave sir, a posetioci sajta zovu često i traže da ih uputim gde mogu da kupe heljdino brašno, papriku u pavlaci ili se interesuju za seoski turizam. Savetovala sam svoje seljane da i oni slede naš primer, ali je izgleda najlakše kukati. Na ovaj način bi moglo dosta toga da se proda i ne bi imali tržišnih viškova samo da je dogovora i više preduzetničkog duha kod meštana - kaže Milanka.

Zadovoljni prihodom

Trtovići na pijacu u Priboj odlaze jedino petkom zbog starih mušterija.

- Za svaki kilogram sira vodimo preciznu evidenciju - kada je proizveden, kome je i po kojoj ceni prodat. Na kraju godine, svedemo račun i zadovoljni smo prihodom - kažu Milanka i Milanko Trtović.

Školovali decu od belog mrsa

Na porodičnom imanju u brdima iznad Zlatarskog jezera Milanka, suprug Milanko (51) i svekrva Miloranka (76) gaje desetak muznih krava. Kada im obaveze dozvole, u pomoć im priteknu i ćerka Danka i sin Branislav s porodicom, koji u Beogradu rade i studiraju. - Od pre desetak godina, kada smo ostali bez posla u fabrici u Novoj Varoši, proizvodnja zlatarskog sira nam je jedini izvor prihoda. Radi se mnogo, ali se i solidno zaradi, a bele kriške su nam pomogle i da školujemo decu - priča glava kuće Milanko Trtović.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

poljoprivreda milanka trtović sir milanko trtović krave


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.