U Novoj Varoši divljač pojela milione

blic.rs (Ž. Dulanović) 10. октобар 2015. године Економија Природа Коментари

Vukovi rastrgli bika i junicu (фото: D. Gagričić)

U Novoj Varoši ne mogu da naplate štetu na imanjima. Divljač pojela milione.

Meštanima sela kod Nove Varoši država i lovci nisu nadoknadili ni dinar od milionske štete koju im prave vukovi i divlje svinje. Oni tvrde da su ostavljeni na milost zverinju koje im kolje stada i uništva poljoprivredne kulture jer nemaju novac da ograde imanja što je uslov da naplate odštetu.

U Lovačkom udruženju „Kozomor“ koje upravlja lovištima u Novoj Varoši, upozoravaju da su poljoprivrednici u obavezi da redovno kontrolišu stanje svoje imovine i da organizuju njenu zaštitu i čuvanje. Branko Gujaničić iz Akmačića kaže međutim da je i pored toga pretrpeo štetu. Njemu su divlje svinje potpuno uništile rod na hektar i po krompirišta. 

- Stražario sam skoro celo leto, ali uzalud. Pod krompirom imam više od 40 njiva u pet sela i nemoguće je organizovati stražu svako veče na svim percelama, a suludo je i što nadležni traže, da ogradim sva krompirišta. Za to bi mi trebale tone žice i kubici kolja, što sve puno košta, a para često nema dovoljno ni za setvene radove.Tu činjenicu vešto koriste nadležni pa štetu plaća seljak– kaže Gujaničić. 

Na oko 20 hektara posne zemlje u Bukoviku Rade Palić gaji dvadesetak govedi i ovce ali mu vukovi često kidišu na stoku. Čopor koji je došao iz kanjona Uvca, nedavno mu je zaklao bika i junicu i pričinio štetu od oko 2.000 evra.

- Vuci su mi pojeli praktično celu godišnju zaradu. Zbog njih sam ovih dana prodao dvadesetak ovaca i kupce tražim za drugu polovinu. Mučimo se da opstanemo u planinaskim vrletima, i umesto da nas dodatno stimulište država nas naopakom politikom tera sa ognjišta – kaže Palić. 

Spisak zaštitnih mera, koje su uslov za naplatu štete i koje je propisalo Ministarstvo poljoprivrede prilično je dugačak. 

- U zaštitnim merama nema jedino Crvenkape koja bi trebala da nadmudri vuka i spasi stado od pokolja. Da nadležni za lovišta ispunjavaju svoj deo obaveza, čuvaju i redovno hrane divljač koju štite, ona verovatno ne bi ni pravila štetu poljoprivrednicima– revoltiran je Palić.   

Prema zakonu, poljoprivrednici su u obavezi da ograde imanje, postave strašila, svetslosne i zvučne uređaje i elektroogradu koja odbijaja divljač, a od njih se traži i da biljnu kulturu koju seju prilagode priridnom okruženju i tako smanje rizik od upada. Stočari treba da angažiju pastira i psa čuvara, a stada noću zatvaraju u propisno sagrađene obore.

- Njivu sam ogradio električnom čobanicom, ali su zbog slabog napona divlje svinje probile žicu i upale u zabaran. Na nesreću, ovo nije prvi put da mi prave štetu. Imam gomilu zapisnika od raznih komisija ali mi nikada niko nije nadohnadio ni dinar štete, pa verovatno iduće godine neću ništa ni sejati– kaže Rade Rogović iz Ojkovice.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.