Статус Водовода пред одборницима

danas.rs (R. Popović) 25. септембар 2015. године Политика Коментари

Zlatarinfo logo Ilustracija

Жучна расправа социјалиста и председника општине Димитрија Пауновића о његовом предлогу да се газдовање над водоводом са Комуналног предузећа пребаци на „Енергију Златар НВ“ обележила је 42. седницу Општинског већа.

Због немогућности договора о евентуалним моделима трансформације ЈКП „3.септембар“, након два и по сата седница је прекинута, а потом прошлог четвртка, дан касније, ипак, настављена, али без присуства већника из редова СПС.

Том приликом је једногласно усвојен закључак да се у скупштинску процедуру проследе предлози одлука о изменама досадашње регулативе о надлежностима и организацији ова два предузећа чиме би се створили законски оквири да се водовод припоји „Енергији“. Већници су, разматрајући обиман дневни ред од око четрдесетак тачака, усвојили бројне друге одлуке, предлоге и закључке, као што су сагласност на цене грејања, реконструкцију спортског терена на Зебиновцу, утврђивање предлога о ребалансу буџета, правима и услугама социјалне заштите... Иако је иницијатива председника општине о припајању водовода „Енергији“ на претходној седници Већа, одржаној средином августа, добила „зелено светло“ већника, социјалисти су на прекинутој седници износили низ примедаба и недоумица везаних за трансформацију ЈКП.

- Брзоплето срљање „грлом у јагоде“ није решење. Још увек немамо ни прецизне анализе пословања „Енергије“ и ефекте одлуке да се овој новој фирми повере услуге испоруке топлотне енергије, а идемо у одвајање водовода. Потом ће се инсистирати да се изношење смећа пребаци на Депонију, што би за резултат имало сигурно гашење Комуналног предузећа. Имајући у виду садашње стање на водоводној мрежи и огромне губитке, као и трошкове електричне енергије и новом газди водовода даваће се дотације из општинске касе. Није ми јасан разлог зашто би се упустили у овај ризик, казао је, између осталог, већник Зоран Кнежевић (СПС). Његов страначки колега Миле Поповић је подржао овај став, изражавајући сумњу да је одвајање радне јединице Топлоте било најбоље решење и да је дало очекиване финансијске резултате, док је Вук Поповић (СПС) предложио да се комуналцима пружи још једна шанса. На Већу се чуло и мишљење Душана Мандића (представник привреде и СНС-а) да би и „Енергија“ , по угледу на Комунално предузеће, могла у будућности постати уточиште за политичко запошљавање.

Изнети ставови могли би се у најкраћем преточити у конкретан предлог да се прво отклоне проблеми у функционисању Надзорног одбора, а потом да општинско руководство, по препоруци Већа, наложи комуналцима да предузму све потребне мере у циљу ублажавања проблема у пословању уз максималне уштеде и рационализацију радних места. Ако у року од петнаестак дана не буде било позитивних помака, да менаџмент предузећа донесе одлуку о увођењу минималних зарада.

- Исцрпели смо све механизме убеђивања са комуналцима, који су прокоцкали шансе да поправе катастрофално стање у колективу. Једини мотив трансформације предузећа су ниже цене воде и бољи квалитет услуга. Тај циљ је немогуће остварити без уштеда на свим пољима и отпуштања вишка запослених. Грађани више неће бити таоци било ког губиташа, као ни жртве погрешне политике у неком ранијем периоду, категоричан је председник Димитрије Пауновић. Он је одбацио сумње појединих већника да „Енергија“ нема капацитета да на своја „плећа“ преузме и бригу о градском водоводу, тврдећи да су први пут након више деценија на време обезбеђени енергенти за почетак предстојеће грејне сезоне и то без дотације из општинске касе.

Чланови Већа нису имали примедбе на предлог Одлуке о ребалансу буџета, четвртог ове године, којим се, између осталог, планира увећање средстава на позицијама за изградњу улица у граду и унапређење путне мреже по селима, реконструкцију образовних установа, изградњу балон сале на Златару... Подржана је и акција кладионице „Моззарт“ да реконструише спортски терен на Зебиновцу, захтев родитеља из Вилова да се из буџета локалне самоуправе субвенционишу трошкови превоза ђака пешака, као и да се Скупштини упути предлог да на лицитацији од власника фирме „Инекс Нова Варош„ Ђура Обрадовића откупи око 140 квадрата ватрогасног спремишта у Кокином Броду. Већници су за члана пројектног тима за израду предлога пројекта јавно-приватног партнерства за решавање проблема управљања отпадом у ове четири суседне општине изабрали инжињерку Весну Цупарић. Већници се нису изјашњавали о предлогу Одбора за подизање споменика ратницима 1912 -1918. у коме се за локацију спомен обележја предлаже део неуређене травнате површине изнад споменика војводе Петра Бојовића.

- Очекивали смо значајније ангажовање овог Одбора не само у давању предлога и покретању иницијатива, које би се изгледа по замисли чланова овог тела највећим делом финансирале из општинске касе, већ и у прикупљању новчаних средстава. У буџету нема пара за ову намену, а уверен сам да подизање споменика не би утицало на побољшање квалитета живота грађана, што је наш примарни задатак, прокоментарисао је Пауновић и позвао Одбор на покретање шире акције међу грађанима да новчано подрже иницијативу, а локална самоуправа ће се, уколико буде било одјека, прикључити и помоћи у складу са могућностима.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

dimitrije paunović sns vodovod jkp „3.septembar“ energiju zlatar nv sps


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.