Буковик: Вукови заклали бика и јуницу

Zlatarinfo.rs (D. Gagričić) 01. септембар 2015. године Екологија Пољопривреда Коментари

Vukovi rastrgli bika i junicu Напаст: Вукови растргли бика у близини појилишта(Фото: Д. Гагричић)

Вучји пир на испаши Рада Палића из Буковика

Пољопривреднику Раду Палићу, из Буковика, вукови су у паши испод Градине, недалеко од куће, заклали јуницу и бика. Вучји пир започео је пре десетак ноћи у жици електричне чобанице, где је пасло 13 грла, а настављен у недељу пред вече, кад су звери у близини појилишта растргле бика од 350 килограма.

 - Не знам како да се одбраним од напасти?! Шест крава ноћу затварам у шталу, али ме страх за краве преко дана, као и јунице и бикове, који су лак плен у паши са ниским растиљем, где их вребају вукови - жали се угледни сточар, док обија општинске прагове тражећи помоћ и заштиту од штеточина.

 Мештани Комарана, села на левој обали Увачког језера, где су курјаци таманили козе, кажу да ноћу чују завијање, најчешће у близини хранилишта белоглавих супова на литици кањона код Растока. Видели су, причају, да су четири вука препливала Увачко језеро, баш уочи упада у крдо говеди Палића. Почетком недеље звери су се урлањем огласиле и у подјаворским селима.

 - Док има стрвина на хранилишту, вукови не кољу стоку. А не знам зашто хранилиште, као свукуда у свету, није ограђено, да дивљач не може улазити, а да је доспупно птицама? - пита се Палић. - Сви перу руке, нико није надлежан за наше невоље?! Не знам коме ми сељаци више да се жалимо? Да ли да распродамо стоку и затворимо је у шталу и почнемо полагати сено?

Сточари подјаворских села кажу да једна невоља никад не иде сама: суша је спржила пашњаке, пресушили су извори, па воду довлаче цистернама, а сад им и вукови загорчавају живот. Имали су мање брига док је стока ноћу остајала на паши, па је, кад прође врућина и колико-толико овлажи трава од росе или хладноће са река и језера, могла да пасе...

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

vukovi hranilište pokolj stoke


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.