Туристички посленици на Златибору задовољно трљају руке

danas.rs/glaszapadnesrbije.rs 25. август 2015. године Туризам Коментари

Zlatarinfo logo

Златибор, најпосећенији планински туристички центар у Србији, за седам месеци посетило је 19 одсто туриста више, него у истом периоду прошле године.

С друге стране, како истичу у тамошњој Туристичкој организацији, у јулу је број гостију већи за 15,9 одсто, него у истом месецу лане. Повећава се и учешће иностраних гостију, првенствено из околних држава, али и оних који долазе из Русије, Румуније, Грчке, Холандије и других земаља, јер је Туристичка организација осмислила посебан начин представљања потенцијала те планине на иностраном тржишту. Међу странцима је све популарнији и ауто-камп, који је отворен прошле године а категорисан је са три звездице (промовисан је и у европским камп-асоцијацијама). Организоване групе кампера долазе из Холандије, Словеније, Чешке и Пољске.

Пре неколико дана туристичке могућности Златибора представљене су у Ровињу, Умагу и Пули и то у оквиру манифестације "Дани српске културе у Истри", коју седми пут организује заједница Срба на том хрватском полуострву. Треба поменути и Протокол о сарадњи, који су потписали Арсен Ђурић, директор Туристичке организације Златибор, и Предраг Глухаковић, министар у Влади Републике Српске. Протоколом, коим су предвиђени попусти за све грађане РС и Дистрикта Брчко од 10 до 20 одсто на смештај у хотелима Палисад, Мона, Олимп, Идила, Специјална болница Чигота, ЦМЦ Сателит, СТЦ Ваи Таи, Вила "Божовић", Златиборски конаци, Апартмани Бохемија, Коначиште ТО Златибор, породични хостел Златибор и АГТМН Златибор-турс, РС је постала држава партнер туристичке привреде Златибора.

Да је Златибор омиљено место за одмор домаћих туриста указује добар одзив грађана који су се пријавили за одмор о делимичном трошку државе, а у оквиру кампање "Моја Србија", којом је Влада Србије позвала грађане да бар део годишњег одмора проведу у домаћим туристичким дестинацијама. Тој акцији одазвала су се 23 хотела и угоститељска објекта и, по броју пријављених, Златибор је други на листи у Србији. Међу њима су хотели Палисад и Мона, популарна Чигота, али и многе виле и апартмани, што значи да се гостима са ваучерима нуди широк спектар смештаја и услуга. И интересовање за субвенционисани одмор на Златибору је велико, јер се до сада за државне ваучере пријавило више од 1.000 грађана, а према процени Арсена Ђурића, до краја акције, за коју пријављивање траје до 15. октобра, очекује се да ће се пријавити неколико хиљада домаћих гостију.

Према статистици Туристичке организације Златибор, на тој планини тренутно се одмара око 20.000 госитију, али тај број ће се у наредним данима смањивати, због почетка школске године. Међутим, добра попуњеност очекује се и у међусезони, односно у септембру и октобру, чему би требало да допринесу и грађани који су се пријавили за ваучере. Осим јединствених климатских и природних одлика, комформог смештаја, добре хране и традиционално гостуљубивих домаћина, базена и купалишта, уређених пешачких и бициклистичких стаза, као и нових садржаја на ски-центру Торник, Златибор све више привлачи госте и занимљивим културним, забавним и спортским садржајима, који су намењени не само одраслима, него и деци, а део су манифестације "Златиборско лето". Иначе, Златибор годишње посети више од 250.000 гостију, који остваре око 1.200.000 ноћења. Циљ туристичких радника је да се тај број повећа на око два милиона ноћења, што може и да буде реална процена, уколико се настави са инвестицијама у комуналну и туристичку инфраструктуру. Један од предуслова за динамичнији развој туристичке привреде Златибора, али и целог ужичког региона јесте квалитетнија путна инфраструктура, која би туристима омогућила да се много брже превезу од Београда до Златибора. Сада путовање траје дуже од четири сата, а могло би знатно да се скрати уколико би се изградио ауто-пут и ставио у функцију аеродром Поникве код Ужица.

Гондола до краја наредне године

Отркивањем камена темељца на Обудојевици, у близини пијаце, означен је почетак реализације амбициозног, скупог и дуго најављиваног пројекта жичаре-годноле на Златибору. Инвестицију вредну 12,5 милиона евра финансира општина Чајетина и то делом из локалног буџета, а делом из кредита, а у плану је да се заврши крајем наредне године. Опрему, вредну више од девет милиона евра, испоручује француска компанија Помагалски, а остатак износа биће утрошен на радове. Једножична кабинска жичара биће најдужа на свету, имаће 36 стубова и 55 кабина, а трасом од готово девет километара спојиће центар Златибора и врх Торника. Међустаница ће бити код Рибничког језера, где је планирана изградња луксузног туристучког комплекса. Изградњом гондоле Златибор ће постати још атрактивнији, а за улагања у нове садржаје већ су заинтересовани инвеститори.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

turizam zlatibor gondola cajetin obudojevica


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.