Систем сакупљања споредних животињских производа у општинама западне Србије

glaszapadnesrbije.rs 25. август 2015. године Екологија Коментари

Еколошки центар "Станиште"

Еколошки центар „Станиште“ из Вршца реализује пројекат „Систем за сакупљање споредних животињских производа у 4 региона у Србији“ у партнерству са 11 локалних самоуправа – Чачак, Горњи Милановац, Лучани, Сјеница, Ивањица, Нова Варош, Димитровград, Пирот, Бела Паланка, Бабушница и Суботица.

Нешкодљиво уклањање споредних животињских производа и отпада, један је од највећих изазова у области здравствене заштите, заштите животне средине и безбедности хране. У нашој земљи годишње настане око 250 хиљада тона споредних анималних производа, а од тога се само око 20% прописно преради, док остало завршава по ливадама, каналима, сметлиштима.

Са овим проблемом суочавају се републичке и локалне власти, сточари, кланичари, прерађивачи, месари, ветеринари и грађани, а без његовог решења, за српске производе ће европско, али и друга тржишта бити затворени.

Један од најважнијих резултата пројекта биће израда документације (студија изводљивости, план управљања, грађевински и други пројекти), са којом ће се у 2016. години конкурисати у програмима ЕУ за изградњу локалних система сакупљања споредних производа. Овакве системе су, за сада, изградили само Вршац и Смедерево, а град Ужице, у сарадњи са општином Чајетина, има документацију за изградњу система сакупљања, која је припремљена 2013. године.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.