Уметничка колонија „Милешева“ отвара галерију

zlatarinfo.rs (D. Gagričić) 19. август 2015. године Култура Коментари

Zlatarinfo logo Отвара се стална поставка Уметничке колоније „Милешева“

Легат од скоро 400 дела коначно добија свој кутак у Дому културе у Пријепољу. 42. сазив Колоније почиње с радом 23. августа.

Уметничка колонија „Милешева“, једна од најстаријих у Србији, коначно добија  своју галерију, у којој ће се излагати и чувати дела, настала као инсприрација приликом боравка уметника под крилима Белог анђела и на околним просторима. 

У Дом културе у Пријепољу приводе се крају радови на уређењу прве галерије, од 350 квадрата, у којој ће бити и кутак за Уметничку колонију „Милешева“. Отвориће је остварења лањског сазива  Колоније, на почетку 42. окупљања десет уметника из Србије, Француске и Хрватске (од 23. до 30. августа), које је позвао уметнички директор Колоније вајар Горан Чпајак.

У  легату  скоро 400 дела  сликара, вајара, графичара, фотографа и  керамичара У  легату  скоро 400 дела  сликара, вајара, графичара, фотографа и  керамичара

- Пријепоље је у Србији препознатљиво управо по Колонији која  представља један од водећих програма Дома културе. Зато је неопходно да Дом има своју галерију, да има своју сталну поставку и да се слике, које су културно и материјално богатство Пријепоља, заштитите од девастирања, а неретко и отуђења. У легату је  скоро 400 радова сликара, вајара, графичара, фотографа и  керамичара -  каже  Мирко Малешић, вд директора Дома културе. 

Савремена уметничка сцена – у новембру конкурс за излагање Савремена уметничка сцена – у новембру конкурс за излагање

За уређење галерије у Дому културе, подигнутом 1979. године, општина је издвојила милион динара, а пројекат је даровао суграђанин архитекта Небојша Гавриловић. За излагање у овој  савременој уметничкој сцени током идуће године биће расписан конкурс  у новембру. 

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

prijepolje mileševa dom kulture likovna kolonija umetnička kolonija goran čpajak nebojša gavrilović mirko malešić


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.