Уметничка колонија „Милешева“ отвара галерију

zlatarinfo.rs (D. Gagričić) Култура Коментари

Zlatarinfo logo Отвара се стална поставка Уметничке колоније „Милешева“

Легат од скоро 400 дела коначно добија свој кутак у Дому културе у Пријепољу. 42. сазив Колоније почиње с радом 23. августа.

Уметничка колонија „Милешева“, једна од најстаријих у Србији, коначно добија  своју галерију, у којој ће се излагати и чувати дела, настала као инсприрација приликом боравка уметника под крилима Белог анђела и на околним просторима. 

У Дом културе у Пријепољу приводе се крају радови на уређењу прве галерије, од 350 квадрата, у којој ће бити и кутак за Уметничку колонију „Милешева“. Отвориће је остварења лањског сазива  Колоније, на почетку 42. окупљања десет уметника из Србије, Француске и Хрватске (од 23. до 30. августа), које је позвао уметнички директор Колоније вајар Горан Чпајак.

У  легату  скоро 400 дела  сликара, вајара, графичара, фотографа и  керамичара У  легату  скоро 400 дела  сликара, вајара, графичара, фотографа и  керамичара

- Пријепоље је у Србији препознатљиво управо по Колонији која  представља један од водећих програма Дома културе. Зато је неопходно да Дом има своју галерију, да има своју сталну поставку и да се слике, које су културно и материјално богатство Пријепоља, заштитите од девастирања, а неретко и отуђења. У легату је  скоро 400 радова сликара, вајара, графичара, фотографа и  керамичара -  каже  Мирко Малешић, вд директора Дома културе. 

Савремена уметничка сцена – у новембру конкурс за излагање Савремена уметничка сцена – у новембру конкурс за излагање

За уређење галерије у Дому културе, подигнутом 1979. године, општина је издвојила милион динара, а пројекат је даровао суграђанин архитекта Небојша Гавриловић. За излагање у овој  савременој уметничкој сцени током идуће године биће расписан конкурс  у новембру. 

Oznake: prijepolje mileševa dom kulture likovna kolonija umetnička kolonija goran čpajak nebojša gavrilović mirko malešić


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.