Златарфест 2015 - Етно дан: Пети сабор певања извика (фото)

zlatarinfo.rs (D. Gagričić) 25. јул 2015. године Традиција Златарфест Коментари

Stasava podmladak - pevaci iz sela na padinama Murtenice Стасава подмладак - певачи из села на падинама Муртенице (фото: Д. Гагричић)

У Новој Вароши се натпевавала  23  пара из седам општина западне Србије, а највише аплауза побрали најмлађи чувари традиције предака.

На Петом великом сабору традиционалног певања извика у Новој Вароши певачки пар  Радован Јанковић и Милан Милошевић из Нове Вароши био је најуспешнији у мушкој конкренцији, међу женама дует Здравка Савић и Вера Матијевић из Пожеге, док су сестра и брат Сара и Страхиња Цвијетић из Прибојске Бање победили у дечјој конкуренцији, а  награду у мешовитим паровима  освојили су  Томка Пауновић из Негбине и Мирољуб Шаковић из Бурађе.

Чувају глас предака – најуспешнији такмичари Петог сабора Чувају глас предака – најуспешнији такмичари Петог сабора

Сабор је одржан у петак поподне у Дому културе у оквиру програма „Златарфеста“. Такмичила су се 23 певачка пара из седам општина западне Србије – Ивањице, Ариља, Пожеге, Ужице  Чајетине, Прибоја и града домаћина, док се у ревијалном делу са њима натпевавало још неколико чланова   Друштво за неговање традиционалног певања извика, као и певачка група „Оморика“ из Ивањице и девојке из певачке групе КУД Дома културе. Сабор је отворио дувачки оркестар Ивана Ђенадића из Акмачића.

Брат и сестра Сара и Страхиња Цвијетић из Прибојске Бање Брат и сестра Сара и Страхиња Цвијетић из Прибојске Бање

Такмичење је оцењивао жири: др Сања Радиновић, етномузиколог, доцент на Музичкој академији у Београду, Марија Раковић, етномузиколог из Прибоја, професор у Музичкој школи и Милутин Гујаничић, један од најистакнутијих и највише награђиваних певача нововарошког Друштва.

Победници Сабора -  Радован Јанковић и Милан Милошевић Победници Сабора -  Радован Јанковић и Милан Милошевић

- Радује ме  неговање   облика вековног изражавања, што га је  изнедрио народ ових простора.Сабор је све успешнији: по броју учесника, све већој конкуренцији и мукама жирија, али и по наступу младих певача.Ово је један од најпрофесоналније организованих  фестивала у Србији – истакла је председник жирија  др Сања Радиновић.

Аплауз и награде за најмлађе учеснике

Програм су водили Никола Мутавџић и Александра Тодоровић, док је награде – делове народне ношње, медаље и похвале уручио др Радојица Перишић, председник Друшта за неговање традиционалног певања извика.  

Чланови жирија Марија Раковић, др Сања Радиновић и Милутин Гујаничић

Песме на бас - група Оморика из Ивањице

СТАСАВА  ПОДМЛАДАК

Чувари народне традиције имају подмладак.Аплаузе су побрали дечаци и девојчице са падина Муртенице и из Прибојске Бање,  који су тек закорачили у школске клупе или су на прагу мале матуре. Честитке су упућене и   групи ентузијаста која их  подучава, преноси искуство, охрабрује их да запевају у свакој прилици и  чувају репертоар и изворност блага Старог Влаха. 

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

tradicija zlatarfest zlatarfest 2015 stari vlah pevanje izvika sabor narodna nošnja šajkača


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.