Читанка Старог Влаха

novosti.rs (V. N.) 01. јул 2015. године Култура Традиција Коментари

Драгољуб Гагричић Новинар Драгољуб Гагричић (фото: novosti.rs)

Међу корице књиге "Дозивање предака" новинар Драгољуб Гагричић, дописник "Новости" из Старог Влаха и Полимља, сабрао је новинске текстове - записе, коментаре, осврте, репортаже, фељтоне.

У нешто више од четири деценије новинарског заната, уз свакодневне извештаје, аутору је дозивање предака и залагање да се прекине ланац заборава била омиљена тема. 

- Стално ме пекло понижавање сопствене историје. У другој половини 20. века исувише се ревносно потискивало све што се одиграло у периоду пре Другог светског рата, као да је Стари Влах био пуста утрина?! "Дозивање предака" је мала историјска читанка Старог Влаха, а истовремено стрепња, забринутост, вапај, поменик, памћење и опомена - казује Гагричић.

Аутор открива и морално огледало садашњости и духовне скучености паланке. Зато су најчешће теме записа запустела црквишта, запуштени шанчеви и крајпуташи, светогрђе, немар према наслеђу, погубни прогон ћирилице, комите и солунци без споменика... Поред ликова и судбина знаменитих Старовлашана - патријарха Гаврила Рашковића, војводе Петра Бојовића, војводе Вука и других, на новинске странице стизали су и записи о васкрсу неимарског духа у Милешевској епархији.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

vojvoda petar bojović dragoljub gagričić stari vlah vojvoda vuk patrijarh gavrilo raskovic


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.