Чајетина: Од хајдука до сердара

zlatarinfo.rs (D. Gagričić) 19. јун 2015. године Традиција Коментари

Zlatarinfo logo Рујански сердар Јован Мићић

Библиотека организује Округли сто о пламену Другог српског устанка 1815. године. Изложба о Јовану Мићићу, рујанском старешини и „десном крилу“ Милоша Обреновића на граници са Турском.

Поводом 200-годишљице Другог српског устанка, Библиотека „Љубиша Р. Ђенић“ у Чајетини 25. јуна организује округли сто на тему „Ужичка нахија у Другом српском устанку и обновљеној држави 1815-1839. године“.

Најављено је 18 саопштења којима ће, поред пламена буне Милоша Обреновиића, истраживачи осветлити ликове истакнутих устаника и старешина у ужичком крају, али и организацију власти, економско-социјалне прилике и српско-турске односе у Ужичкој нахији, Старом Влаху и на Пештери.Биће речи и о становништву и насељима, кућама и конацима, али и о архивској грађи, споменичком наслеђу и хајдучији тог периода.

У сали Библиотеке у петак, 26.јуна, отвориће се изложба о знаменитој личности овог краја и Милошевом „десном крилу“ на граници са Турском - „Рујански старешина Јован Мићић, од хајдука до сердара, од сердара до заточеника гургусовачке куле“, аутора Снежане Ђенић. Видовданска свечана академија поводом Дана Библиотеке заказана је за 28. јун.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

drugi srpski ustanak


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.