Nova Varoš: Ljubitelji Radoinjskog jezera pokazali kako se voli priroda

Pribojonline.rs (J.V.) 18. јун 2015. године Екологија Коментари

Zlatarinfo logo Zajedno za lepše jezero (Foto: Fejsbuk)

Grupa meštana sela Radoinja u blizini Nove Varoši organizovala akciju čišćenja obale Radoinjskog jezera.

Na Radoinjskom jezeru koje je jedno od veštackih akumulacija na reci Uvac prošlog ponedeljka organizovano je zanimljivo okupljanje. Lep primer da dobra organizacija, pozitivna energija i inicijativa mogu mnogo.

Meštani ovog sela već tradicionalno ogranizuju prolećno čišćenje obale, uklanjanje trave i raznog otpada koji ruzi ovaj raj, kako ga sami nazivaju.

Okupila ih je ljubav prema ovom jezeru, te im nije bilo teško da se organizuju zarad zajedničkog cija. Mladji, stariji, našli su vremena i snage da obali daju nov izgled.  Prema rečima Dejana Mutavdžića prva radna akcija okpila je oko petnaest ljubitelja Radoinjskog jezera koji su neumorno radili na ukjanjanju trave iz vode uz samu obalu. Čišćenje obale, šišanje trave i sređivanje terena su samo pocetak ove lepe akcije. Ljubitelji Radoinjskog jezera nameravaju da se okupljaju u više navrata sve dok obala ne zasija punim sjajem.

Primer dobre prakse na koji svakako treba da se skrene pažnja. Radoinsko jezero nije jedino koje ima ovakav problem. Ono sto ima, pored lepote jesu i ljudi dobre volje koji se trude da je očuvaju. Potpećko jezero, na reci Lim ima sličan problem. Otpad ne samo da ruži već svakako ugrožava biljni i životinjski svet. Nadamo se da ce ova akcija na obalama Radoinjskog jezera podstaći jos niz sličnih u cilju ocuvanja prirode koja krasi ovaj kraj.

Facebook grupa

Ljubitelji Radoinjskog jezera je grupa na društvenoj mreži Facebook preko koje smo i saznali za ovu akciju. Na grupi članovi objavljuju fotografije, dogovaraju akcije sređivanja, kače informacije o desavanjima na obalama Radoinjskog jezera.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

ljubitelji radoinjskog jezera radoinjsko jezero akcija čišćenja


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.