Златар: Кањон Увца чека камп

novosti.rs (D. Gagricic) 17. јун 2015. године Туризам Коментари

Обала Златарског језера у Кокином Броду Обала Златарског језера у Кокином Броду (фото: Д. Гагричић)

Спорења на Златару и у околним местима око стратегије развоја туризма. Планина Муртеница заборављена, нема спортску халу.

ЈЕСТЕ Златар окосница развоја туризма у општини, али зашто је само "Панорама" у жижи, а запостављају се околна села и три језера на Увцу, на чијим обалама нема уређеног кампа? Зашто је планина Муртеница потпуно заборављена, иако је опасана мрежом путева и на неколико километара од Златибора?! Има ли подстицајних средстава за ова подручја? Ово су најчешће замерке на стратегију развоја туризма у овој општини и истовремено сугестије како да се обогати понуда и прошире садржаји у иначе просторно малој туристичкој зони Бабића Брдо на Златару.

У клупама локалне скупштине најчешће се укрштају копља око улагања у реновирање закупљеног хотела "Панорама". Опозиција истиче да хотел и даље послује са губитком и да лањски број од више од 17.000 ноћења није мерило успеха, већ да треба видети и друге параметре, попут структуре гостију, ванпансионске потрошње. Тврде да је у адаптацију из касе буџета уложено 65 милиона динара, далеко више од предвиђеног и да треба обуставити улагања, а увести друге моделе подстицаја.

- И претходна власт је за функционисање Туристичке организације годишње издвајала око 20 милиона динара али од тога није било ефеката - одговара Димитрије Пауновић, председник општине. - Поносни смо на резултате у туризму у претходне две године. Улагањима смо успели да створимо повољан амбијент за инвеститоре и Златар се враћа на туристичку мапу. Понудићемо приватницима да уложе у реновирање соба у хотел "Панорама".

Овде нико не спори резултате Туристичко-спортског центра "Златар" на промоцији туристичких потенцијала, али се чују замерке на садржај брошуре "285 златних дана" и "прескакање" читавих историјских периода, док су исправљени пропусти на карти.

- Златар има, званично, 265 сунчаних дана годишње, а наведено је 285. Па туризам је маркетинг и дозвољена су нека одступања. Туристичке брошуре се разликују од историјских, као и географских карата, а штампали смо је латиницом и на енглеском језику јер има људи који не знају ћирилицу - појашњава Ивана Новаковић, директор ТСЦ "Златар".

ИЗГРАДЊА ДВОРАНЕ

ГРАДЊА спортске дворане на Златару се најављује већ 20 година, као и коришћење атлетске тартан стазе градског стадиона.

- Долазе спортске екипе, али нам је неопходна балон-хала, док ће ускоро бити завршена адаптација базена и сауне у "Панорами" - каже Ивана Новаковић, најављујући расписивање конкурса за сувенире.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

turizam dimitrije paunović ivana novaković tsc zlatar panorama murtenica


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.