Нова Варош: Општина купује фабрику намештаја

zlatarinfo.rs (D. Gagričić) 29. мај 2015. године Економија Коментари

Хале „Инове“ у Кокином Броду Крчмљење - хале „Инове“ у Кокином Броду опет на продаји (Фото: Д. Гагричић)

У “Инови“ у Кокином Броду, после „пореза на нерад“ и тужби, покушај да се намири дуг и погони понуде приватницима. Више појединоси знаће се на седмом наставку заседања 19. седнице СО 4. јуна.

Одборници Скупштине општине подржали су иницијативу да се буџетским парама купе хале и опрема годинама затворене Фабрике намештаја „Инова“ у Кокином Броду, па да је понуде привредницима.

Некадашњу узданицу привредног развоја краја у коме су 40 одсто површина шуме, својевремено је, у време стечаја, купио београдски бизнисмен Рајко Шотра.У жижи јавности „Инова“ се нашла пошто је почетком 2013. године општина увела „порез на катанце и нерад“, а лане пленидбом имовине започела принудну наплату накнаде за коришћење грађевинског земљишта у екстра зони.

Недавно, на првој лицитацији за продају бивше фабрике намештаја од масива, са 30.000 квадрата и инфраструктуром, по цени од 2,1 милион евра, није било купаца. Следећа продаја заказана је за 16. јун, а из општине, после више тужби и спорова, власнику нуде договор.

- Предлажем да Шотри пре лицитације понудимо 1,1 милион евра чиме би намирили његов дуг општини за накнаду и порез од око 640.000 евра, док би му 470.000 евра исплатили у две рате – 300.000 у овој, а остатак идуће године, уз обавезу да одустане од тужби и покренутих поступака - каже Димитрије Пауновић, председник општине, тражећи концензус свих странака о овом „стратешком послу“.

На овај начин би се, тврде у општини, спречило да неко са стране купи фабрику или опрема оде у старо гвожђе, као што је случај са делом продатих машина. Цео простор би, како појашњава Пауновић, општина уз помоћ државе и донатора претворила у индустријску зону, пошто има више заинтересованих за покретање производње.

Опозиција у клупама СО, пак, захтева опрез, страхујући да се погони једног дана не уступе „за један динар“, а више појединости знаће се на седмом наставку заседања 19. седнице СО, у идући четвртак.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

dimitrije paunović kokin brod rajko šotra fabrika nameštaja inova skupština opštine privatizacija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.