Увац: Црни орао међу суповима

zlatarinfo.rs (D. Gagričić) 27. мај 2015. године Екологија Природа Коментари

Црни орао међу сабраћом на литици Увца Црни орао међу сабраћом на литици Увца (Фото: Љубивоје  Вранић)

Необичан гост у колонији лешинара у резервату „Увац“. Зову га орао старешина и храни се кожом стрвина.

У колонији белоглавих супова у кањону Увца последњих дана примећен је необичан гост – орао црни лешинар и то у друштво сабраће – белоглавихх супова. Они који су га „уловили“ објективом фотоапарата  – кажу да је  увек био на врх литице.

- Па не зову га чудоради суп старешина – подсећа Дарко Ћировић, саветник у специјаном резерват природе „Увац“. - Знатно  је већи, крупнији од белоглавиг супова, достиже тежину до 13-14 килограма и има распон крила од 3,20 до 3,40 метра.

Ретка птица у овим крајевима изазива пажњу мештана,а и посетилаца клисуре. Најчешће се виђа у непосредној близини „ресторана за орлове“  (хранилишта) недалеко од бране ХЕ Увац“, на Растокама, на око 12 километара од Нове Вароши путем према Ивањици.

- Орао црни лешинар је ишчезао са ових простора пре 120 година, а иначе је први у ланцу  исхране међу орловима лешинарима - белоглавим супом, белом кањон и браданом. Он пробија и једе кожу углавном стрвина, лешева угинуле стоке и ових дана олакшва посао чуварима резервата, који не морају да расецају лешеве угинуле стоке – казује Ћировић, додајући да је црни орао виђен у неколико случајева ранијих година, а да је и пролетос фотографисан на Златибору.

У резервату претпостављају да је птица, изгубивши компас и везу са јатом и једрећи ваздушним струујама, овамо залутала са Проклетија, Крита, Шпаније  или неког другог станишта у Европи.Према ономе што се види, птица није маркирана, па орнитолози не могу да јој  прате кретање.

Из клисуре Увца, где је око 85 гнездећих парова и оближње Милешевке, у којој су гнезда 25 парова, као и око 200  јединки у обе колоније, „краљеви висина“ и чистачи природе залутају све до Естоније, Јемена, Пољске. Неки су тамо откивени захваљујући ознакама на крилима.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

specijalni rezervat prirode uvac beloglavi sup crni orao darko ćirović rastoke lešinar


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.