Nova Varoš: Protivgradne stanice proradile tek nakon nevremena

blic.rs (Ž. Dulanović) 21. мај 2015. године Економија Пољопривреда Природа Коментари

Zlatarinfo logo

Protivgradne stanice u opštini Nova Varoš jutros su konačno stavljene u funkciju, dan pošto je grad veličine oraha uništio tek krenulu letinu u sedam sela božetićkog kraja.

Grad je u utorak po podne padao i na terioriji grada i u okolnim selima u kojima su stradali pojedini voćnjaci i vrtovi sa mladim povrćem.

- Uoči samog nevremena isporučene su nam po četiri rakete, ali nismo dejstvovali jer nisu bili spremni lansirni topovi. Strelac sam 15 godina i nikada se nije ovoliko kasnilo sa pripremama. Tek juče smo potpisali i ugovor koji će u julu biti produžen do kraja sezona – kaže strelac Svetislav Ivanković iz Ljepojevića.

Na teritoriji opštine Nova Varoš ukupno je 13 protivgradnih stanica.
- Mada nije obaveza, opšina je izdvojila oko million dinara da kupiti 28 raketa za proivgradne stanice na njenoj teritoriji kako bi pomogla odbranu letine u planinskim selima. Procedura izbora dobavljača je pri kraju i rakete će uskoro biti isporučene protivgradnim stanicama – kaže Raco Bujišić, načelnik Štaba za vanredne situacije u Novoj Varoši.

U nevremenu koje je u utorak počelo oko 17 sati i trajalo dvadesetak minuta najviše štete pretrpela su sela Božetići, Debelja, Štitkovo, Ljepojevići, Bukovik, Tisovica i Trudovo. Mada najveća, grad nije ovog proleća i jedina nevolja. Meštani kažu da su nepogode stigle nakon dugotrajne suše, a da je noć uoči nevremena bila i jaka slana.

- Obelelo je kao u sred zime, a led je mogao da se zgrće lopatom. Ovo je poznati stočarski kraj pa su meštani u strahu da stoka neće imati šta da pase jer su stradale livade i pašnjaci, a “ubilo” je i retka ozima žita i tek izniklo povrće. Grad je obio cvet sa voća koje je ovog proleća neuobičajeno dobro krenulo, a verovatno da neće biti roda ni u malinjacima kojih nema mnogo u ovim selima – kaže Novak Krstić, predsednik Mesne zajednice Božetići.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

ekonomija poljoprivreda priroda


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.