Nova Varoš: Poljoprivrednci najavljuju da će sejati manje krompira

blic.rs (Ž. Dulanović) 11. мај 2015. године Економија Пољопривреда Коментари

Vađenje krompira Zlatar Nova Varos (foto: Ž. Dulanović)

Zbog gubitaka koje su imali poslednjih nekoliko godina, poljoprivrednici iz Nove Varoši ovog proleća zasejaće znatno manje krompira nego pre. Na zalihama u trapovima još ima prošlogodišnjeg roda, mada proizvođači krompir daju u bescenje samo da ga ne bi bacali u jaruge i potoke.

Kako tvrde meštani, u selima na padinama Javora gde je i najviše proizvođača, površine pod krompirom biće prepolovljene.

- Umesto na hektar i po koliko ga je bilo prošle godine, krompir ću ovog proleća zasejati na svega 40 ari, a znatno manje sejaće i komšije. Verovatno da ne bih sejao ni toliko da na zalihama nemam kvalitetno seme u čiju sam proizvodnju uložio značajna sredstva. Država nam ne garantuje otkup, pa smo prinuđeni da krompir prodajemo za 18 do 20 dinara mada nam tek cena od 30 dinara za kilograma donosi minimalnu zaradu - kaže Darko Novković iz Ljepojevića. 

Manje će sejati i Branko Gujaničić iz Akmačića koji je najveći proizvođač krompira u jugozapadnoj Srbiji. On je prošle godine krompir sejao na 20 hektara.

- Nekoliko poslednjih godina nas je potpuno finansijski iscrpelo, a samo lani sam zbog slabe prodaje štetovao 1,2 miliona dinara. Kažnjeni smo i naopakom agrarnom politikom države koja u istom iznosu daje podsticajna sredstva nama koji proizvodimo u surovim planinskim uslovima i poljoprivrednicima u Šumadiji i Vojvodini. Oni zahvaljujući klimi i kvalitetu zemljišta tokom sezone imaju i po tri žetve na jednoj parceli, a mi jedva jednu - kaže Gujaničić. 

Agronomi procenjuju da će površine pod krompirom ovog proleća biti smanjena za „svega“ 30 hektara, što je znatno manje od onog što najavljuju proizvođači. U Novoj Varoši gde se pre tri godine krompir sejao na 1.150 hektara, lane je bilo oko 960 hektara krompirišta, a rod je bio odličan.

- Procena je da neće biti velikog pada u zasejanim površinama jer će meštani ovog proleća zasejati krompir koji nisu prodali. To im je jefitinije nego da ga bacaju, a uvek postoji i nada da će na jesen biti dobra cena. Tako je već godinama jer je krompir uz heljdu jedino što dobro uspeva u ovim krajevima, pa su meštani prinuđeni da ga seju iako nema uvek dobru cenu na tržištu - kaže Milenko Gavrilović iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Užice.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

ekonomija poljoprivreda


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.