Nova Varoš: Malinarstvom protiv nezaposlenosti

Danas.rs (R. Popović) 24. април 2015. године Пољопривреда Коментари

Zlatarinfo logo Malina (Foto: Serbiatouristguide.com)

Pre desetak dana počele su aktivnosti na realizaciji projekta „Maline - voće koje čuva selo“ novovaroškog Udruženja proizvođača jagodičastog voća „Zlatni breg“, koji će sredstvima od oko 3,5 miliona dinara preko programa Evropskog PROGRES-a, a u okviru Fonda za učešće građana, finansirati Vlada Švajcarske i EU.

Partneri su pribojsko Udruženje žena „Sačuvajmo selo“ i opštine Nova Varoš i Priboj, koje će projekat finansijski pomoći sa po 350.000 dinara. U lokalnim samoupravama na jugozapadu Srbije, osim novovaroškog, „zeleno svetlo“ donatora dobila su, inače, još četiri projekta koja su kandidovale opštine i organizacije civilnog društva iz Brusa, Ivanjice, Prijepolja i Raške. Svi ovi projekti, ukupno vredni oko 92 hiljade evra, trebalo bi da doprinesu zapošljavanju najsiromašnijih kategorija stanovništva kroz razvoj voćarstva, kao i poboljšanju kvaliteta osoba sa invaliditetom putem njihovog zapošljavanja i unapređenja postojećih usluga socijalne zaštite.

- Projekat „Maline -voće koje čuva selo“ podrazumeva stvaranje održivog rešenja za dostupnost i dodelu sredstava marginalizovanim kategorijama stanovništva u Novoj Varoši i Priboju kroz proizvodnju sadnog materijala maline, kaže Milinko Šaponjić iz opštinske Kancelarije za privredu i lokalni ekonomski razvoj, inače, aktivno uključene u kreiranju projektne ideje i implementaciji samog projekta. On ističe da će programom biti obuhvaćeno po 20 nezaposlenih žena iz ove dve lokalne samouprave, koje će dobiti priliku da pohađaju obuke i prođu kroz edukaciju vezanu za tehničku proizvodnju maline i zasada, a sa krajnjim ciljem da započnu sopstveni agrobiznis u ovoj grani voćarstva.

Svi detalji vezani za realizaciju ovog projekta, koji će trajati do sredine marta 2016. godine, definisani su na nedavno održanim info sesijama u Novom Pazaru. Na skupu se čulo i da je NVO „Lokalna kuća razvoja“ iz Brusa prošla sa projektom Ekonomskog osnaživanja žena u okviru tamošnjeg opštinskog plana za ER, ivanjičko Društvo za dečiju paralizu će od u okviru projekta finansirati usluge prevoza za osobe sa invaliditetom, Opštinska uprava Prijepolja će podržati žene u ruralnom razvoju, dok će raško Udruženje za pomoć licima sa posebnim potrebama sredstva iskoristiti za projekat „Zajedno na putu za posao“.

- I na području 12 opština na jugoistoku Srbije počelo sprovođenje ukupno 15 projekata - dodaju iz informativne službe EU PROGRES-a uz podsećanje da je u okviru prošlogodišnjeg prvog kruga poziva Fonda za učešće građana ukupno odobreno 20 projekata na jugu i jugozapadu Republike, ukupne vrednosti od oko 400.000 evra.

Konkurs za infrastrukturne projekte

Evropski PROGRES raspisao je javni poziv za projekte lokalne infrastrukture u 34 opštine na jugu i jugozapadu Srbije, među kojima je i Nova Varoš. U fokusu su projekti koji će doprineti poboljšanju životnih uslova i ekonomskom razvoju (izgradnja škola, vrtića, sportskih i objekata u oblasti energetske efikasnosti, ekologije, komunalnog opremanju grinfild investicija), a za koje je EU opredelila sredstva od 3,5 miliona dolara. Poziv je otvoren do 28. aprila, a pravo učešća imaju lokalne samouprave, koje projekte mogu pripremati i u partnerstvu sa drugim opštinama, javnim preduzećima ili organizacijama civilnog društva.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

poljoprivreda zlatni breg


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.