Nova Varoš: Sloboda u kavezu

danas.rs (R. Popović) 24. април 2015. године Култура Коментари

Zlatarinfo logo Ilustracija

Malo je autora koji se odvaže da kroz svoje književno stvaralaštvo progovore o društvenim stigmama i predrasudama, kao i problemima sa kojima se suočavaju osobe inficirane virusom HIV-a i oboleli od side. Jedan od retkih je Srećko Gujaničić, profesor filozofije iz Nove Varoši, koji je prošlog petka u gradskoj Biblioteci, predstavio svoj književni prvenac pod nazivom „10 pozitivnih ptica“.

Roman, sa tematikom posve novom u domaćoj književnosti, predstavlja potresno svedočanstvo o socijalnoj isključenosti obolelih od ove opake bolesti iz društvenog života i autorov je vapaj da se takva socijalna klima promeni. Ona je je nastala kao plod Gujaničićevog dugogodišnjeg angažmana pri humanitarnoj organizaciji „Čovekoljublje“.

- „10 pozivnih ptica“ je u tom smislu angažovani postmoderni roman. Gujaničić je po obrazovanju filozof, a po vokaciji književnik. Tako je njegov angažman književno-filozofsko-sociološki i to sartrovskog tipa, jer je svaki pojedinac osuđen da bude slobodan, a dužnost intelektualca je da učestvuje u istorijskim događajima i da se angažuje, to je njegova moralna obaveza, rekao je na promociji mr Nikola Bjelić, recenzent knjige u kojoj su sublimirane potresne ispovesti deset HIV pozitivnih, kojima je autor simbolično nadenuo nadimke po nazivu takođe deset vrsta ptica. „Glavna tema romana je bolest, a glavni likovi oboleli i narator odnosno sam autor. Knjiga je puna simbolike, a dominantan je simbol slobode za kojom vape junaci romana, a zapravo su zatočenici u kavezu svoje bolesti“, smatra Bjelić.

On je u prikazu knjige apostrofirao „deset pozitivnih“ razloga zbog kojih bi trebalo pročitati knjigu Srećka Gujaničića. Među njima je svakako i činjenica da je tematika romana i ljudsko svedočanstvo i književna tvorevina - „mešavina realnog i fikcije, što je obeležje svake dobre proze“, kao i da se može tretirati kao zbirka deset skladno komponovanih pripovedaka čija je radnja brza i dinamična, pripovedanje sažeto i zbijeno, a kompozicija jezgrovita i čvrsta. Najpreciznije se, ipak, može definisati kao „roman u deset priča“ ili „deset priča jednog romana“.

Bjelić čitaocima knjigu preporučuje i jer je buntovna, po formi heterogena, likovi kojima je bolest zajednička poveznica su dosledno psihološki iznijansirani, a tematika, premda primarno teška i sumorna, sa najčešće tragičnim epilogom, poprima obrise crnog humora, koji, međutim, nikada ne prelazi granicu pristojnog, dakle, bez sarkazma i ciničnosti.

- Knjiga „10 pozitivnih ptica“ je nastala kao plod moje šestogodišnje volonterske karijere u Fondaciji „Čovekoljublje“. Sa svojim kolegama sam posećivao osobe zaražene virusom HIV-a ili obolele od AIDS-a. Naš zadatak je bio da im olakšamo samoću, dosadu, a veoma često i poslednje dane života. Kako stečeno iskustvo ne bih ostavio na čuvanje krhkoj snazi pamćenja, pretočio sam ga u roman, kazao je, između ostalog, autor knjige Srećko Gujaničić. On je podsetio i na stigmatizaciju ove bolesti i diskriminaciju u društvu obolelih od side, koji su, uglavnom zbog straha i neznanja okoline o načinima na koji se virus HIV-a prenosi, onemogućeni da rade i budu društveno angažovani.

Predstavljanje Gujaničićevog prvenca, čiji je izdavač novovaroška Biblioteka „Jovan Tomić“, upotpunili su govorenjem odlomaka iz knjige novovaroški glumci i recitatori Vladimir Dulanović, Milunka Čakarević, Rade Tatović, Nikola Dragašević i Marija Kolašinac, a muzičkom numerom Zorana Zorić i Sofija Popović. Promociju je organizovao kolektiv matične Biblioteke, na čelu sa direktorkom Nerom Čović. Roman je likovno ilustrovao akademski slikar Stanko Nikačević.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

kultura


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.