Почиње хитан откуп свиња

Tanjug.rs 20. март 2015. године Пољопривреда Коментари

Zlatarinfo logo Свиња и прасићи (Фото: Озон.рс)

Техничке припреме за интервентан откуп свиња су при краjу и очекуjе се да он крене већ почетком наредне седмице, изjавила jе министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић - Бошковић.

Богосављевић-Бошковић jе рекла да су на данашњоj седници владе усвоjене одлуке потребне да би почео хитан откуп свиња и истакла да jе влада у потпуности испоштовала договор постигнут између представника пољопривредника, Робних резерви, кланичара и различитих министарстава.

Oна jе прецизирала да су данас договорени паритети и цене откупа, а усвоjене су и одлуке о подизању прелевмана за две тарифне линиjе свиња са раниjих 3,6 и 4,8 на 10 динара по килограму.
"Tакође jе продужено важење прелевмана на увоз прасића за даљи тов на нула динара чиме смо успели да обезбедимо избалансиран приступ и према EУ и према домаћим произвођачима и максимално их заштитимо", истакла jе министарка.

Целокупан откуп и размена товљеника вршиће се преко Републичке дирекциjе за робне резерве коjа ће припремити уговоре за произвођаче и кланичаре, а услов за откуп и размену jе да jе реч о регистрованом пољопривредном газдинству.

За прву категориjу свиња ( тежине од 95 до 110 килограма) цена jе 170 динара по килограму или паритет 11 килограма кукуруза по килограму живе ваге свиња, а за другу категориjу (од 110 до 130 килограма) цена jе 150 динара или 10 килограма кукуруза по килограму свиња.

За трећу категориjу свиња, тежине веће од 130 килограма, цена ће износити 140 динара или девет килограма кукуруза за килограм живе ваге свиња.

Заjедничка међуресорна комисиjа Реубличке дирекциjе за робне резерве, Mинистарства пољопривреде и Mинистарства трговине ће са представницима шест великих кланица - Jухор, Неопланта, Kарнекс, Имес, Mатиjевић и Бачка Tопола, коjе jедине имаjу капацитете за прераду свежег меса у конзерве, направити услове за прераду.

Oдредиће се откупна места на коjима ће пољопривредници предавати свиње, а на сваком откупном месту ће бити присутни надлежни ветеринарски инспектори.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

poljoprivreda


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.