Прибој: ФАП продају у деловима

zlatarinfo.rs (D. Gagričić) 21. фебруар 2015. године Економија Коментари

Zlatarinfo logo Возила некадашњег рограма ФАП-а

Објављен тендер за избор стратешког партнера Фабрике камиона у Прибоју Формирано друштво „Индустријски паркови“ у чијем је власништву најверднији ФАП-ов погон „Пресерај“, који се опрема за Финце 

Прибој: Агенција за приватизацију у петак је објавила тендер за избор стратешког партнера за покретање производње у Фабрици камиона у Прибоју.Рок за подношење пријаве је 1. април, а инвеститор треба да има приход од најмање 20 милиона евра у 2013. години и да се бави производњом камиона за комерцијалну употребу и оклопних војних возила.

Стратешки партнер ће, према јавном позиву, са републиком Србијом основати ново привредно друштво. Минимални улог инвеститора је најмање милион евра у новцу и пет милиона евра у стварима или у новцу, док ће улог Србије бити део имовине ФАП коју је држава стекла заменом потраживања за власништво.

ФАП-ов погон Пресерај у Мановића Пољу ФАП-ов погон Пресерај у Мановића Пољу

У општини Прибој предузети су кораци за долазак партнера, који ће оживети фабрику и град.Одлуком Скупштине општине основано је Друштво са ограниченом одговорношћу „Индустријски паркови“, чија су имовина земљиште и погон „Пресераја“, највреднији део ФАП-а, у Мановића Пољу, уз реку Увац и границу са БиХ.Овде су последње изграђене хале, 1984. године, на 45.000 квадрата. 

- Држава нам је уступила „Пресерај“ и основна делатност друштва „Индустријски паркови“ биће изнајмљивање некретнина. Ускоро, уз помоћ државе, започиње адаптација, како би се објекат прилагодио светским стандардима у производњи аутомобилских делова и камиона - истиче за „Новости“ Лазар Рвовић, председник општине Прибој.

Модел индустријских паркова већ успешно послује у Суботици, а Рвовић каже да је намера да се касније нешто слично уради и са осталим погонима ФАП-а, које би се понудити другим инвеститорима, као и још неке фанбрике на издисају, како Прибој не би зависио од једне фабрике.

У ФАП-је до пре неки дан, као и раније у неколико наврата, боравила екипа инжињера компаније „Сису“ из Финске, са којом је у мају прошле године Влада Србије потписала меморандум, после блокаде барске пруге и доласка премијера Александра Вучића у град на Лиму. У матичној фабрици камиона је 740 радника, док их је неколико пута мање у четири ФАП-ова зависна предузећа. 

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

ekonomija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.