Bruceloza u deset sela Zlatiborskog okruga

slobodnaevropa.org (Novka Ilić) 02. фебруар 2015. године Пољопривреда Коментари

Zlatarinfo logo

U 18 poljoprivrednih domaćinstava Zlatiborskog okruga pojavila se bruceloza. Ovo je hronična zarazna bolest, izazvana bakterijama, od koje mogu da obole domaće životinje i ljudi.

Veterinarska služba u skladu sa Zakonom i Pravilnikom o suzbijanju bruceloze, uništila je jedan broj životinmja u 3 opštine, odnosno 10 sela, kaže Vera Đuković, šef odseka veterinarske inspekcijeza 10 opština Zlatiborskog oruga:

Na području tri opštine, Arilje, Čajetina i Sjenica, u 18 gazdinstava, odnosno u deset naseljenih mesta, utvrđeno je da su životinje obolele od bruceloze. Radi se o ovcama i govedima. Veterinara služba je u postupku suzbijanja ove bolesti sprovela mere tako da je izvršeno ubijanje životinja obolelih od bruceloze i životinja koje su bile u kontaktu sa obolelim životinjama. Uništeno je ukupno 30 ovaca i 8 jagnjadi, i 15 goveda. Inače, bruceloza je hrionična zarazna bolest koja je izazvana bakterijama, a mogu da obole domaće životinja, pa i čovek, što znači da spada u zoonoze, i što je najgore, kod životinja ova bolest uglavnom protiče u nekom skirvenom obliku, a ono što vlasnik životinja može da primeti, jeste pobačaj i promene na zglobovima kod životinja“, rekla je Đuković.

Đukovićka kaže, ovo nije alarmantan broj obolelih životinja, ali svaka životinja je izvor zaraze, i zbog toga se sprovode specijalne mere.

Bruceloza se prenosi i na čoveka preko mlečnih proizvoda, mesa, kontaktom sa obolelom životinjom. Najproblematičnije je konzumiranje mlečnih proizvoda, pa je vrlo važna termička obrada mleka, a Sjenica je malo veći problem jer se u tom kraju pravi sir od nekuvanog mleka, kaže Đuković:

„Preko sirovog mleka brucela može da se prenese i na ljude i ono što nam donekle predstavlja problem jeste ta tradicionalna proizvodnjasira na području opštine Sjenica, gde se sir proizvodi od termički neobrađenog mleka.“

Za sada na području gde se kod životinja pojavila bruceloza nema obolelih ljudi, kaže epidemiolog Zavoda za javno Zdravlje Užice Zoran Vučinić, a ako se pojavi Zavod je spreman:

„Mi u ovom trenutku imamo jedan udar zoonoza, bruceloze, i kontrilišemo ljude u područjima gde se pojavila bruceloza. Oni su kompletno pod našim nadzorom. Trenutno smo jedini Zavod koji ima reagense na brucelozu. Očekivali smo je, imali smo procenu da će se ona pojaviti u Zlatiborskom okrugu, i pojavila se“, navodi Vučinić.

Bolest kod čoveka manifestujese najpre groznicom, a zatim viskom temrepaturom, ne prenosi se sa čoveka na čoveka, leči se antibioticima, i nema razloga za brigu, uveravaju u užičkom Zavodu za javno zdravlje. 

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

poljoprivreda


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.