Nova Varoš: Nada za drvnu industriju

rts.rs (O. Vukosavljević, J. Božović) 19. јануар 2015. године Економија Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Drvna industrija

Srbija je nekada bila značajan proizvođač nameštaja, ali se danas broj aktivnih preduzeća i zaposlenih stalno smanjuje. Primarni proizvod je rezana građa, a manje nameštaj. Samo u Novoj Varoši ima oko 160 pilana i fabrika nameštaja, od kojih većina ne radi ili radi smanjenim kapacitetom.

Drva za industrijsku preradu ima dovoljno, veliki potencijal za širenje posla postoji, ali je para sve manje. Jedan od vlasnika pilane koja mesečno preradi 250 kubika drveta, sada razmišlja da je proda.

"Može da se radi, još uvek, ali moglo bi i bolje", kaže Vuk Šaponjić vlasnik pilane "Akmačići" iz Nove Varoši.

Nova Varoš je bila poznata i po "Inovi", koja je proizvodila nameštaj od punog drveta i u kojoj je radilo 600 ljudi.

"Pre sedam godina ona je odvedena u stečaj i privatizovana, a nama bi bilo od izuzetnog značaja da takav jedan kapacitet bude prodat i da se nađe strateški partner koji bi pokrenuo proizvodnju", objašnjava predsednik Opštine Nova Varoš Dimitrije Paunović.

Dobre vesti za vlasnike pilana stižu iz Italije.

"Ideja je da ponudimo naše proizvode i poluproizvode njima ili da oni otvarajući neka svoja predstavništva ili kupujući devastirane fabrike ožive drvnu industriju Srbije. Do sada smo imali nekoliko upita italijanskih firmi da kupe pilane u Srbiji", kaže šef beogradskog deska "Federlegno Aredo" Branka Bošnjak.

Posle 135 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Italije, ta zemlja je među pet najvećih investitora u našoj zemlji.

"Srbiju smo prepoznali kao poslovno najzanimljiviju destinaciju u regionu. Želimo da investiramo u vašu drvnu industriju, inoviramo mašine i opremu i da se uključimo u privatizacije pilana. Zato smo i otvorili desk u Beogradu da bismo se upoznali sa vašim tržištem", kaže internacionalni menadžer "Federlegna Areda" Roberto Cuneo.

Zoran Malić iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija objašnjava da je Srbiji neophodna italijanska tehnologija kojom oni raspolažu.

"Potrebno nam je da dođu italijanske kompanije da ovde prave zajedničku proizvodnju radi izvoza i nastupa na tržištima zemalja pre svega onih sa kojima imamo sporazum o slobodnoj trgovini", kaže Zoran Malić iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Italijanskim kompanijama je ponuđeno da ulažu u drvnu industriju i na jugu zemlje gde, s obzirom na to da je reč o manje razvijenim područjima, država daje posebne olakšice.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

ekonomija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.