Нова Варош: Каплари оживели Солунце

zlatarinfo.rs 26. децембар 2014. године Варошани Традиција Коментари

Оживели ликове Бојовића, Принципа, Диса... Оживели ликове Бојовића, Принципа, Диса... (Снимио: Фото Мирко)

Основци и средњошколци одали почасти прецима из Великог рата. Уручене награде конкурса за литерарне и ликовне радове, као и признања за чување традиција славне прошлости

На сцени Дома културе ученици Основне школе „Живко Љујић“ и Гимназије „Пиво Караматијевић“ оживели су ликове младобосанаца Гаврила Принципа и Данила Илића, па војводе Петра Бојовића, хероине Милунке Савић и других солунских ратника, те песника Диса и Бојића.Казивањем њихових судбина провели су посетиоце путевима страдања и славе у Великом рату, у коме су сачували отаџбину и донели слободу.

Поруке - прецима ћемо се најбоље одужити помињањем и памћењем Поруке - прецима ћемо се најбоље одужити помињањем и памћењем

- Извођачи програма су наши каплари, наследници оних чувених 1.300 каплара из легендарног Ђачког батаљона, који су у одсутном часу битке на Колубари стигли на бојиште. Позвали смо у помоћ ову младост, ове младе родољубе - да нас пробуде, опомену, да нас придигну и покрену из заборава – истaкао је Драгољуб Гагричић, председник Удружења промака ратника 1912-1920. године, које је било организатор окупљања у славу и част јунака.

Вече сећања на претке у сали Дома културе Вече сећања на претке у сали Дома културе

Подсећајући на догађаје од пре једног века, Радиша Филиповић, управитељ градске основне школе и потпредседник Удружња потомака ратника, истакао је да не смемо сметнути са ума чувену историјску крилатицу „будућност припада онима који имају дуже памћење своје прошлости“.

Певале „Тамо далеко“ - група „Златарски славуји“ Певале „Тамо далеко“ - група „Златарски славуји“

- Гаврило Принцип није убио Фердинанда у Бечу него у поробљеној Босни. Он је убио поробљивача и окупатора.Он је гласник слободе, који је својим примером поставио морално огледало у коме би требало и данас да видимо сопствени одраз – рекао је Филиповић говорећи о Видовдану 1914. године.

Прво признање у родном граду – Гордана Боранијашевић Прво признање у родном граду – Гордана Боранијашевић

Истичући да се на објаву рата од стране Аустроугарске у Српској војсци за два дана мобилизације одазвало 60 одсто војних обвезника, Филиповић је нагласио да је Србија својим херојским подвизима задивила свет, а да је Принципово мучеништво у озоглашеном Терезину и епска етика предака погурала српски гуњ и опанак да на Церу, Колубари, Кајмакчалану и при пробоју Солунског фронта наставе ред најславнијих епопеја српске војске и српских победа.

Професор Вера Бојовић уручила награде за литерарне радове Професор Вера Бојовић уручила награде за литерарне радове

- Бранила се част и слобода. Кости српских ратника разасуте су на бојиштима у отаџбини, али и ван домовине.Умирали су у гудурама и беспућима Албаније, на Крфу и острву Видо, нестајали у дубинама мора.Остављали су кости у заробљеничким логорима Аустрије, Мађарске, Чешке и Бугарске - рекао је Филиповић, указујући да је у ослободилачким ратовима Србије с краја 19. и почетком 20. века једну од најславнијих биографија исписао војсковођа, наше горе лист – војвода Петар Бојовић.

Награде за ликове радове уручио сликар Станко Никачевић Награде за ликове радове уручио сликар Станко Никачевић

У оквиру програма „Сећање на војводу Петра Бојовића и српске јунаке у Првом светском рату“ основци и средњошколци су одали почасти и одазивајући се на наградни конкурс и речју и сликом казивали како до њих стижу поруке предака, а наградни фонд, дар Општине, био је 30.000 динара.Међу ауторима литерарних радова на теме „Мене све ране мога рода боле“ и „Отаџбино, ту сам“ најуспешнији су били Ана Јовановић, Урош Бјелић и Младен Дивац, а код средњошколацма Сања Гагричић, Joвана Милинковић и Кристијан Роговић.Најбоље цртеже имали су Тамара Шапоњић, Славко Батаковић, Милорад Дилпарић, Сандра Грбић, Ерна Паљевац и Алмира Чампарић.Чланови жири похвалили су радове девет ученика, a посетиоци су имали прилику да виде изложбу литерарних радова.

Сви учесници поетско-сценског рецитала „То је онај живот где сам пао и ја“, који је припремила група професора под руководстрвиом Гордане Боранијашевић, награђени су  са по две књиге, које су даровали Радио-Београд, Компанија „Новости“, Школска управа Ужице и локални аутори и издавачи Радојица Перишић, Гордана Боранијашевић, Драгољуб Гагричић и Библиотека. 

Парастос војводи Пету Бојовићу служиће се на 70-годишњиицу његове смрти - на Богојављење, 19. јануара, у варошкој цркви Свете Тројице, после литургије која почиње у 9 сати.

СПОМЕНИК ОСЛОБОДИОЦИМА 

- Са недовољњно пажње и захвалности односимо се према онима који су животе положили на олтар слободе и отаџбине. На славног војводу Петра Бојовића у Завичајном музеју у Новој Вароши подсећа само једна слика, а преко 1.200 палих ослободилаца у ратовима од 1912-1920. године нема обележје у Новој Вароши.Неће бити да је нашим прецима било лакше да у ослобађању отаџбине дају своје животе, него нама да то обележимо – истако је у беседи Радиша Филиповић.

- Један од најпречих задатака је подизање споменика ратницима од 1912. до 1918. године.Нова Варош је једини град у западној Србији без тог белега. Од власти тражимо да коначно започне процедуру избора локације и идејног решења и да за почетак издвоји средстава бар колико и за наступ Раде Манојловић на Тргу у ноквиру „Златарфеста“ – апеловао је Гагричић.

УРУЧЕНЕ СПОМЕНИЦЕ 

Споменице Савеза потомака ратника Србије, поводом 100-годишњице Првог светског рата, уручене су Милану Бјелићу, електроинжињеру, иницијатору и градитељу споменика Солунцима у селу Рутоши и Гордани Боранијашевић, професору српског језка у ОШ „Живко Љујић“, стожеру више приредби драмске и рецитаторске секције и певачке групе „Златарски славуји“.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

varošani tradicija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.