Murtenica: Krčenje zabrana posle letošnjih oluja

westinfo.rs (Ž. Dulanović) 22. децембар 2014. године Екологија Коментари

Zlatarinfo logo Raščišćavanje posle oluje (Foto: Ž. D.)

U šumama Murtenice počelo je krčenje zabrana u kojima je letos iza oluje ostala prava pustoš. Nakon što se na lager izvuku sva izvaljena i polomljena stabla i napravi šumski red, šumari će krenuti u pošumljavanje kako bi na parcelama koje su pretvorene u golet podigli novu šumu četinara.

Jak olujni vetar koji je u noći između 25. i 26. juna proturnjao delovima Draglice napravio je štetu na preko 25 hektara državnih šuma , a prema procenama šumara stradalo je preko 5.220 kubika četinara. Do lagera uz magistralu za more oštećena debla se izvlače traktorima i zapregom, a posao na tenderu „Srbijašuma“ dobilo je jedno privatno preduzeće iz Ivanjice. Pored svojih radnika iz Ivanjice oni su angažovali i meštane i prokopali više kilometara šumskih puteva kako bi ubrzali radove.

- Do kraja novembra je izvučeno i kupcima po tržišnim cenama isporučeno 1.930 neto kubika drvne mase. Još je dosta posla a prave razmere pričinjene štete tek će se videti posle izvršene sanacije i seče. Pored izvaljenih dosta je i stabala u dubećem stanju koja se moraju seći jer su ostala nakrenuta, usamljena ili imaju veliki stepen vitkosti. Ove parcele će biti opet pošumljene, a plan aktivnosti utvrdićemo kada stigne konačan izveštaj šumarskog inspektora  – pojašnjava Aleksandar Šalipur, šef Šumske uprave u Novoj Varoši.

Nevreme kakvo se ne pamti počelo je oko ponoći i trajalo  svega desetak minuta. Oluja je protutnjala poput tornada, a u zaseocima kroz koje je prošla nosila je krovove i uništila poljoprivredne kulture i seoske puteve. Čupala je iz korena čak i stoletna stabla bora a pojedini šumski kompleksi izgledaju kao da je preko njih prešao džinovski  valjak.

- Olujni vetar prošao je velikom brzinom i izvalio čitave komplekse šuma u Gazdinskoj jedinici „Crni vrh-Gola brda“. U  pojedinim delovima šteta je gotovo totalna, a sva izvaljena stabla su pravilno usmerena u smeru u kome je prošao olujni vetar. Radi se uglavnom o šumama crnog bora, koje su pre 50 i više godina veštački osnovane na serpentinu kao podlozi, sa plitkim zemljištem – kažu šumari.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

ekologija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.