Prognoza iz svinjske slezine: Sneg tek u martu

Blic.rs (Ž. Dulanović) 22. децембар 2014. године Забава Коментари

Zlatarinfo logo (foto: sugarmtnfarm.com)

Sneg neće puno slušati kalendar „pa nas nešto obilnije snežne padavine i hladnije vreme očekuju tek u martu“!

Takvu vremensku prognozu, prema starom običaju, u zlatarskom kraju „iščitavaju“ - na osnovu svinjske slezine.

U svinjskoj slezini ili slazeni, kako je zovu meštani, zapisana je „preciznija prognoza nego u izveštajima meteorologa“.

Zbog toga se svinjokolji u Novoj Varoši i drugim delovim jugozapadne Srbije iščekuju s puno nestrpljenja. Uz zalogaj mesa tek ispečenog na žaru i čašicu domaće rakije tumače se oblik i izgled svinjske slezine i na osnovu toga se planiraju prvi poljski radovi u narednoj godini. 

- Prava zima, ukoliko je i bude, stići će tek u martu, a padavina, uglavnom kiše, biće u aprilu i maju. Jesenas sam ispršutio tridesetak svinja i sve svinjske slezine su identičnog oblika. Duge su i tanke s manjim zadebljanjem na kraju, što znači da će i ova zima sve do kraja februara biti blaga, a da nam sneg i niske temperature stižu tek pred njen kalendarski istek. Godinama se bavim mesarskim poslom i svinjska slezina nikada do sada nije pogrešila u vremenskoj prognozi - kaže kasapin Goran Dulanović iz Draževića. 

Međutim, na Zlataru, to nije i jedini način prognoziranja vremenskih prilika.

Meštani tvrde da je u izreci „Sačuvaj me, Bože, vedrog Božića i oblačnog Đurđevdana“ sabrano vekovno iskustvo predaka. Da bi opstali u planinskim vrletima, meštani su razvili nekoliko načina za dugoročnu vremensku prognozu, a jedan je i na osnovu vremenskih prilika između Božića po starom i novom kalendaru.

- Između dva Božića je 12 dana, a svaki dan je u prognozi jedan mesec u godini. Vremenske prilike u januaru prognoziraju se na osnovu toga kakvo je vreme 25. decembra, mesec februar je 26. decembar i tako redom do Badnjeg dana, koji je prognoza za decembar. Nažalost, ta vremenska prognoza, prema mojoj računici, sve je manje pouzdana. Umesto četiri, poslednjih godina imamo svega dva godišnja doba i iz zime direktno ulazimo u leto - kaže meštanin Jovan Marjanović.

Maglovit Nikoljdan - dobar rod

Treći način na koji Zlatarci predviđaju vreme je na osnovu - magle.

- Dobro će roditi voće u voćnjacima koje od Nikoljdana do Badnjeg dana „pritisne“ magla, a inje je tokom celog dana na granama. Narodno iskustvo, međutim, kaže i da je velika verovatnoća da će grad te godine uništiti letinu na onim parcelama koje su pod maglom i na Božić 7. januara - kaže Radovan S. Glavonjić iz Bistrice.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

zabava


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.