Rezervat Uvac udomiće dva orla belorepana sa Palića

rtv.rs 17. децембар 2014. године Природа Коментари

Beloglavi sup (Gips fulvus) Beloglavi sup (Gips fulvus) (foto: Wikimedia)

Specijalni rezervat prirode Uvac udomiće dve ženke orla belorepana (Heliaeetus albicilla) koje su do sada bile smeštene u Zoološkom vrtu na Paliću.

Ženke Gorjana i Stamenka su, u okviru prihvatnog programa za pomoć životinjama, stigle u Zoološki vrt tokom 2012. i 2013. godine sa povredama noge i povredama krila, nakon što su, kao mlade ptice koje su tek napustile gnezdo, upucane puškom.

“Ekipa vrta je učinila sve što je mogla da im spasi živote, ali Gorjana više nikad neće moći da leti dok Stamenka ne može da koristi desnu nogu za hvatanje. Ovakve ptice su u prirodi osuđene na dugu i mučnu smrt od gladi. Na njihovu sreću Specijalni rezervat prirode Uvac, uz pozitivno mišljenje Zavoda za zaštitu prirode, usvojio je ptice, te će pokušati da im nađe para i da ih razmnožava, a njihovo potomstvo da vraća nazad u prirodu” – navode u ZOO Palić.

Orao belorepan je jedan od najrobusnijih ptica naših krajeva, i pretežno se hrani bolesnom ribom. Mlade ptice, u prvih pet godina života kada napuste gnezdo, sklone su i strvinarenju jer još nemaju lovačko letačke sposobnosti polno zrelih, odraslih životinja.

“U prirodi su korisni jer poput lisica, uklanjaju bolesne i uginule jedinke iz prirode, ali često stradaju jer ljudi koji neodgovorno pucaju na sve živo ili neodgovorno razbacuju otrovne mamce, u svojoj neselektivnoj „kontroli” broja divljih životinja, često uzimaju živote i ovih životinja koje su sve samo ne štetne” – navode u ZOO.

Ovakva izmeštanja životinja su primer dobre saradnje između institucija koje se zalažu za zaštitu životne sredine.

“Ove ptice bi bile sigurno osuđene na smrt, a njihov dragoceni genetski materijal bi bio izgubljen, ali ona ovaj način mogu da prenesu gene dalje i time ostvare svoj cilj, kako bi njihova deca našoj deci krasila nebo u nekoj lepšoj budućnosti” – navode u Zoo Palić.

Svake godine Zoološki vrt Palić u okviru svog prihvatnog programa za pomoć životinjama koje ne mogu da se staraju o sebi, prihvati više stotina divljih životinja.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

priroda specijalni rezervat prirode uvac beloglavi sup heliaeetus albicilla orao belorepan


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.