Дубница - Божетићи: Светац васкрсао у камену

zlatarinfo.rs (D. Gagričić) 16. децембар 2014. године Традиција Коментари

Споменик  патријарху Гаврилу Рашковићу, дело вајара Владана Митровића Споменик патријарху Гаврилу Рашковићу, дело вајара Владана Митровића (Фото : Д. Гагричић)

Освештање споменика патријарху Гаврилу Рашковићу у Дубници 26. децембра, на дан манастирске славе

На дан манастирске славе - светог свештеномученика Гаврила, патријарха српског, 26. децембра, у  Дубници у Божетићима,  освештаће се споменик  патријарху Гаврилу Рајићу Рашковићу (1595-1659), знаменитој личности Србије из друге половине 17. века.            

Свету архијерејску литургију служиће владика милешевски Филарет, а о животном путу и делу патријарха Гаврила, као и о каменој скулптури, коју је  исклесао вајар Владан Митровић из Трнаве на Златибору, беседиће Драгиша Милосављевић, историчар уметности из Ужица.

 У каталогу,  објавељном за ову прилику,  Милосављевић подсећа да је патријарх Гаврило у кратком времену проведеном на пећком трону, средином 17. столећа, обновио и подигао више  цркава и манастира у Полимљу,  Старој Србији и Старом Влаху. Поред  других мање знаних светилишта, он је обновитељ манастира Ковиље на Јавору, Увца на истоименој реци, цркава у Приликама и Брезови и манастира Клисура код Ивањице, храма Благовештења у родном Штиткову, као и Свете Тројице у Дубници.

- Споменик у Дубници је скромно враћање  дуга овом светитељу – страдалнику који је веровао у светлију будучност народа коме је припадао и због којег је и трагично завршио живот - наглашава Милосављевић. - Мајстор клесар његовог споменика је са мало извора и података – градио његову фигуру и лик надахнут само његовим делом. Овим спомеником мајстор је превазишао  себе, можда и зато што су остварења овог светитеља попут дела многих других српских личности – заборављена и одавно прекривена патином заборава, па је вајару преко камене бисте припала улога својеврсног васкрсења ове знамените личности.

У манастиру Дубница и Милешевској епархији определили су се за скромну светковину, у првом реду због временских (не)прилака, а  и мера штедње. У току је акција прикупљања прилога за отплату дуга за клесање споменика

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

tradicija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.