Сабор селе са Јавора на Златибор

zlatarinfo.rs (Д. Гагричић) 15. децембар 2014. године Традиција Коментари

Zlatarinfo logo Споменик мајору Илићу и јаворским јунацима, подигнут 1907. године

ХО „Стара Рашка“ се, после седам година, повлачи из организације Јаворског сабора, у недељу пред Видовдан

На Златибору ће се на Ивањдан идуће године одржати Сабор српске омладине из матице и расејања у организацији општине Чајетина, ТО „Златибор“, Културно-спортског центра у Чејетини и Хуманитарне организације „Стара Рашка“ из Београда.

Недавно је, како саопштавају из „Старе Рашке“, постигнут договор и предстоји одређивање локације Сабора.Овим чином Фондација свој део манифестације на Јаворском сабору у недељу пред Видовдан, код споменика мајору Илићу и Карађорђевог шанца испод Василијиног врха – после седам година, сели на Златибор.

- Сабор је основала „Старе Рашке“ са планом да се трајно одржава на Јавору и сабира српску омладину из матице и дијаспоре. За пратећу инфраструктуру ХО је обезбедила земљиште и пројекте за цркву и летњу позорницу (бину), са планом изградње српске куће, дома омладине и другог. Улогу Јавора, намењену од стране ХО „Стара Рашка“, на жалост, нису препознали људи који су то морали учинити – наводи се у саопштењу „Старе Рашке“.

Први сабор на Јавору одржан је 2008. године и прва три окупљања финансирала је „Стара Рашка“, уз помоћ Министарства за дијаспору и канлеларије за дијаспору, а наредна три у суорганизацији са општином и Домом културе из Ивањице. У програму је учествовало више од 30 ансамбала српско културно-уметничких друштава из дијаспоре и региона.“Стара Рашка“ је, како тврде, у саборе на Јавору уложила више од 50.000 евра.

- Седми по реду сабор , минулог лета, општина Ивањица није могла финансијски да подржи, па се одустало од организације и културно-уметничког програма, а била је и мала посета - додаје се у саопштењу ХО.

Одустајање „Старе Рашке“ од организације не значи и да се гаси чувени Јаворски сабор. Он се, да подсетимо, са краћим прекидима одржавао од постављања границе на Јавору између Кнежевине Србије и Отоманске империје 1833. године. Посебно је био посећен и окупљао је народ увачког и моравичког дела Старог Влаха после подизања споменика (1907. године) јаворском јунаку мајору Михаилу Илићу и јунацима Јаворског рата (1876-1877). Кроз сабор и друге светковине песме и легенде су прoносиле славу ратника и догађаја, како се војевало и гинуло за слободу, отечество и веру, чувајући успомену на храброг Илића, осветника калипољских рана…

ЧУВАЊЕ ТРАДИЦИЈЕ

Пред месним заједницама Кушићи и Божетићи, туристичким организацијама и општинама Ивањица и Нова Варош је задатак да, поштујући традицију, комшијску сарадњу, привредне и бројне породичне везе, учине кораке да опстане сабор уз, пре свега, одавање поште јаворскимм јунацима, уређење саборске површи и аслафтирање пута на нововарошкој територији, од Буковика, преко Калипоља до Василијине чесме и некадашње карауле и царинарнице, где је сада шумарска кућа.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

tradicija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.