Majkl Kirbi posetio Novu Varoš

danas.rs (R. Popović) 22. новембар 2014. године Политика Коментари

Zlatarinfo logo Kirbi i Paunović (Foto : R. Popović)

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi posetio je, u sredu, opštinu Nova Varoš i sa predsednikom Dimitrijem Paunovićem razgovarao o aktuelnoj ekonomsko - političkoj situaciji u ovom delu Srbije. Prva zvanična poseta predstavnika američke administracije zlatarskom kraju obeležena je radnim sastankom u zgradi SO, tokom kojeg su gosti i domaćini razmotrili modele eventualnog uspostavljanja čvršće saradnje.

Predsednik opštine Paunović upoznao je ambasadora Kirbija sa naporima koje vlast čini da ublaži posledice ekonomske krize, sa posebnim akcentom na vidljive učinke naročito na polju turizma, otvaranja novih radnih mesta i podsticaja privrednih aktivnosti.

- U protekle dve godine zaposlili smo skoro 400 naših sugrađana, subvencijama podržali privrednike, poljoprivredne proizvođače i udruženja, dali snažan impuls ubrzanom razvoju turizma kroz značajna ulaganja na polju infrastrukture i promocije zlatarskog kraja, brinuli o porodici, deci, mladima... Situacija jeste znatno povoljnija nego 2012., ali nisam zadovoljan dinamikom kojom se stvari pokreću na bolje. Sputavaju nas brojne manjkavosti zakona i administrativne zavrzlame, zbog kojih, recimo, nemamo mehanizama da „raskatančimo“ fabrike koje zbog katastrofalne privatizacije ne rade više od deceniju i po, istakao je Paunović. Američki ambasador Kirbi složio se sa Paunovićem da je ekonomija ključna, kao i da se izlaz iz krize može postići delovanjem na više nivoa, od investicija u poljoprivredi do infrastrukture.

- To što novovaroška uprava deluje na više nivoa je mnogo bolje i sigurnije, a i ekonomski zdravije, nego se fokusirati samo na jednu oblast. Razvoj ekonomije i nova radna mesta su potrebni i za održavanje ravnoteže u multinacionalnoj sredini kakva je i Nova Varoš, rekao je ambasador Kirbi koga su posebno interesovali potencijali zlatarskog kraja na polju energetike i namera lokalnih vlasti da realizuje projekat izgradnje gradskog postrojenja na bio- masu. „Pretpostavljam da su vam za ovu investiciju potrebna sredstva donatora i zato ću o ovom projektu obavestiti nemačkog ambasadora kako bi vam pomogao u kontaktima sa nemačkom razvojnom bankom koja finansira ovakve programe“, rekao je, između ostalog, američki ambasador.

Loša infrastruktura

Osim Nove Varoši ,Kirbi je posetio i Prijepolje i Sjenicu. Sa čelnicima Prijepolja Kirbi je razgovarao o ekonomskim problemima ove sredine, a u Sjenici je upozorio da loša infrastruktura onemogućava razvoj sjeničkog kraja, naročito poljoprivrede koja ima veliki potencijal. Zbog loše infrastrukture investitori ne žele da ulažu u ovaj deo Srbije, poručio je ambasador SAD.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

politika


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.