Japan donirao kontejnere

westinfo.rs (Ž. Dulanovic) 13. новембар 2014. године Екологија Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Kamion smećar (Foto : Južne vesti)

Novovaroški komunalci posao prikupljanja i odvoženja smeća proširiće na desetak sela, a kako najavljuju iz JKP "3. septembar", pražnjenje kontejnera ubuduće neće plaćati mesne zajednice, već meštani.

Komunalno preduzeće „3. septembar“ kupilo je „Ivekov“ kamion autosmećar, zapremine 16 kubika, i 34 mala kontenera od kubika, a 92.950 evra za njihovu nabavku obezbedila je Vlada Japana. Donacija iz Projekta podrške unapređenju zaštite životne sredine u Srbiji pomoći će novovaroškim komunalcima da posao prikupljanja i odvoženja smeća prošire  na desetak sela.

Komunalci su prošle godine na sanitarnu deponiju u Druglićima sa svoja četiri tipska kamiona odvezli 2.500 tona raznog otpada prikupljenog na teritoriji grada i prigradskih naselja. Od proletos je za njih međutim više posla jer se nadeponiju u limskoj dolini smeće sada tera i iz sela Vraneša, Radoinja, Rutoši, Akmačići, Drmanovići i Komarani.

- Zahvaljujući pomoći Japana usluga će u skladu sa Lokalnim planom upravljanja otpadom biti proširena i na Božetiće i Bukovik, a povećaćemo i broj kontejnera u selima iz kojih već odvozimo smeće. Seoske kontejnere ćemo u buduće prazniti jednom sedmično,a ne kao do sada povremeno, na poziv iz mesne zajednice – kaže direktorica Komunalnog preduzeća „3. septembar“ Suzana Šuljagić.

Uslugu odvoženja otpada na gradsku deponiju, komunalcima su do sada plaćale mesne zajednice, koje su svojim sredstvima i postavile prve kontejnere. Međutim, pražnjenje kontejnera u buduće će plaćati meštani.

- Za razliku od grada gde se cena obračunava po kvadratu stambnog prostora, u selima će se odnošenje smeća plaćati po članu domaćinstva. U toku je interni popis korisnika u selima obuhvaćenim uslugom, a zbog transportnih i drugih troškova cena će se razlikovati od sela do sela – kaže direktorica Suzana Šuljagić.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

ekologija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.