Нова Варош - Дрмановићи: Војко Пурић подиже цркву

zlatarinfo.rs (D. Gagričić) 25. октобар 2014. године Варошани Традиција Коментари

Војко Пурић испред цркве на Смреки Војко Пурић испред цркве на Смреки (фото: Р. Прелић)

Испуњавајући аманет предака – оца Војина и ђеда Влајка, гради богомољу недалеко од места на коме су је Турци спалили

Поред гробља, недалеко од школе и засеока Смрека у селу Дрмановићи, Војко Пурић, власник предузећа „Сложна браћа“ и „Путеви Златар“, гради цркву Светог архангела Михаила. Ово је прва богомоља у нововарошком крају коју комшијама и  селу дарује једна породица.

У цркви високој 13 метара  и обложеној  каменом из мајдана у околини Мионице, приводе  се крају  занатски радови. Урађени су прозори, врата и иконостас од храстовине, а ако временске прилике дозволе, ускоро ће почети градња звоника.

- Отац Војин је ко зна колико пута питао: „Да ли ће ко имати да обнови сеоску цркву?“, а  ђед Влајко је говорио  да би требало подићи светињу  која је била на источној страни гробља, код јасена и спалили су је Турци. Они су жудели за тим и ја им са породицом испуњавам аманет – појашљава Војко мотиве градње  храма на Смреки.

Жеља је задужбинара да црква Светог архангела Михаила припада радијевачкој парохији, а светковина  освећења биће, највероватније, на Петровдан идућег лета.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

varošani tradicija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.